Expertize tehnice la două biserici din Gorj, afectate de cutremure

S-au făcut primele expertize tehnice la două biserici monument din comuna gorjeană Prigoria. Acestea au fost afectate de cutremurele care au avut loc, în urmă cu doar câteva luni, în zona Olteniei. Experții au prelevat probe de material și urmează să se întoarcă, alături de alți colegi, pentru a stabili care este cea mai bună soluție pentru ca lăcușurile de cult, monumente istorice, să fie reabilitate.

Cele două biserici se află în satele Negoiești, respectiv, Zorlești. Lăcașul de cult din Negoiești avea lacătul pus încă din anul 2018 din cauza gradului de degradare în care ajunsese. De atunci, autoritățile au tot încercat să găsescă finanțare pentru reabilitare, dar nu au reușit. Efectele cutremurelor au fost „picătura care a umplut paharul”, dar tot răul va duce spre bine, speră primarul din Prigoria, Lucian Goață.

„Am fost împreună cu cei de la ICECON ( n.red. Institutul de cercetări pentru echipamente și tehnologii în construcții) București, Părintele Protopop și preotul  Anuțoiu Ion la Biserica din satul Negoiesti și Biserica din satul Zorlești în vederea realizarii expertizei tehnice. Specialiștii au prelevat probe de material și ne-au promis că după 10 iunie o echipă mai mare se va întoarce la noi în comună pentru a stabili ce este de făcut în cazul celor două lăcașuri de cult. Noi le-am pus pe lista bisericilor afectate de cutremure, care ar urma să fie reabilitate în regim de urgență. Una dintre ele, cea din satul Negoiești nu mai era folosită de câțiva ani, tot din cauza degradării, dar cutremurele au produs pagube însemnate în cazul ei”, a declarat primarul comunei Prigoria, Lucian Goață.

Acesta a mai afirmat că demersurile s-au bucurat de sprijinul Mitropoliei Olteniei.

Galerie foto




Vizualizări: 687

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: