Explicaţiile lui Săvoiu în dosarul Greblă-Bârcină de la DNA

Generalul în rezervă Constantin Bartolomeu Săvoiu, lider al mișcării masonice din România, a vorbit miercuri la Târgu Jiu pentru prima dată despre dosarul penal în care prietenii săi Toni Greblă și Ion Bârcină au fost trimiși în judecată pentru fapte de corupție și în care și el a fost citat la DNA, anchetatorii luându-l la întrebări în urmă cu un an de zile pe această temă.

Scos basma curată din povestea respectivă, pentru că până la urmă anchetatorii nu au găsit dovezi care să susțină acuzațiile pe care i le aduceau inițial, Săvoiu a explicat cum de a ajuns să îl aibă pe Bârcină în anturajul său, afaceristul fiind implicat în mai multe dosare penale.
”Nimeni nu este perfect, numai Dumnezeu Atotputernicul. Toți greșim în viață, dar una este de a fi un om care are o linie morală și una este de-a face lucruri care sunt imorale. Se face în luna august 2014, dl Toni Greblă, cu care veneam în regiune, (…) mi se pune întrebarea „stimate prieten, poți să ne ajuți, am unul din finii mei, pe care nu îl cunoșteam, dl Bârcină, (…) știu că ai foarte bune relații în Turcia, dorim să participăm la o expoziție internațională de franciză”. Am fost acolo, am tăiat panglica în mod oficial, sunt pe internet, generalul Constantin Săvoiu, alături de mine era secretarul general al Camerei de Comerț din Istanbul, din care fac parte 180.000 de societăți, erau înalți demnitari din Ministerul Economiei, energiei. Domnul Bârcină spunea că are un teren important în Gorj, cu rezerve de cărbune în subsol”, a explicat Săvoiu.
El a menționat că un prieten al său, din Brașov, Costin Frâncu, are acolo o centrală electrică ce produce energie folosind atât cărbune, dar mai ales deșeuri menajere, Frâncu fiind cel despre care Greblă și Bârcină făceau vorbire într-o convorbire telefonică interceptată de anchetatori și în care spuneau că Săvoiu este „bun doar pentru relațiile pe care le are”. De altfel, ieri Săvoiu a și comentat stenograma respectivă, menționând că a fost la Istanbul pentru a-l ajuta pe Bârcină să intre în legătură cu oameni de afaceri turci, dorința sa sinceră fiind aceea de a ajuta în dezvoltarea unei afaceri menite, eventual, să creeze noi slujbe în România.
„Am fost a doua zi după această deschidere la Camera de Comerț, ne-am văzut cu secretarul general, Camera de Comerț spune că sunt interesați și pentru Istanbul, care are peste 12 milioane de tone de gunoaie. Am fost la câteva societăți care vor să facă acest lucru și vor chiar să importe energie electrică din România. A treia zi am fost la Patriarhia Ecumenică și apoi s-a terminat. Am mai fost apoi de 2 ori, în octombrie și decembrie, cu domnul Costin Frâncu la dl Bârcină și apoi problema s-a încheiat, pentru ca, apoi, pe 23 ianuarie să bată DNA-ul la ușă. Au fost de o curtoazie și o eleganță perfecte. Mi s-au arătat niște documente cu o fermă agricolă, cu un Mercedes sau un BMW, le-am spus că nu știu nimic”, a mai explicat Săvoiu, în cele din urmă liderul masonilor fiind scos din cauza penală, în timp ce Greblă și Bârcină, alături de alți inculpați, au de dat explicații în fața judecătorilor care vor trebui să pronunțe o sentință în acest dosar, procesul fiind încă la început.

Vizualizări: 648

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: