Expoziţia Fragmentarium, o lună la Târgu Jiu

Mai multe lucrări ale pictorului doljean Emil Paşcalău au fost expuse, în prezenţa mai multor persoane, la Galeriile Municipale de Artă din Târgu Jiu. Expoziţia intitulată Fragmentarium a primit multe aprecieri din partea celor care au participat la vernisaj. Au fost expuse peste douăzeci de lucrări. „Pictorul Emil Paşcalău gândeşte şi se exprimă prin intermediul culorilor cărora le conferă suflul uman al vieţii mai mult sau mai puţin tumultoase pe care o trăim. Viitoarele tablouri le aşteptăm cu interes, cu nerăbdare şi cu drag într-o nouă expoziţie”, a declarat Dumitru Hortopan, directorul Muzeului Judeţean Gorj.

„Este o artă reflectivă prin tematică, prin titulaturi, prin acest filon care se regăseşte într-o continuitate de idei, te pune pe gânduri, te provoacă. Două lucruri sunt evidente: acurateţea desenului, o preocupare majoră pentru desenul extrem de exact, de îngrijit în aparenţă dar care, prin cromatică şi, mai ales, printr-o vocaţie a compoziţiei ieşită din comun, ne creează impresia pentru un gust l-aş numi epopeic. Mai există încă un atribut pe care eu îl consider propriu artistului şi anume imaginaţia care este, cu destulă abilitate, dusă pe traseele unei arte care te provoacă, ale unei arte care te predispune la reflecţie” George Popescu, critic literar venit de la Craiova.

Pictorul Emil Paşcalău a realizat această expoziţie în decurs de doi ani. „Mie nu îmi place să vorbesc, îmi place să pictez. Atunci când ne vedem între noi avem înclinaţia de a ne pune o etichetă şi sub eticheta aceasta, de multe ori, noi nu avem nici cea mai vagă impresie ce se ascunde, chiar dacă am pus-o asupra cuiva şi devenim întemniţaţi. Cred că detenţiile sunt de multe feluri, există şi detenţia etichetei puse, există şi detenţia damnatului, este şi detenţia sufletului în trupul acesta sau a sufletului sub diverse virtuţi sau vicii, dar cred că este şi detenţia artistului din pricina atelierului în care îşi desfăşoară activitatea. Când am panotat această expoziţie nu mi-a venit să cred ce am făcut în vreo doi ani, stând în atelier”, a spus pictorul Emil Paşcalău.

Vizualizări: 91

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: