Expropriaţi cu cerinţe exagerate

Oficialii Complexului Energetic Oltenia admit că sunt probleme cu frontul de lucru, însă nu cred că se va ajunge la oprirea activităţii în termocentrale din cauza stocurilor de cărbune insuficiente. Ion Ruşeţ, consilierul managerului Sorin Boza, a explicat că sunt şi expropriaţi cu cerinţe exagerate care ţin în loc activitatea din cariere.

Astfel de probleme sunt în Roşia ori Jilţ. Unii proprietari de terenuri pe care urmează să intre excavatoarele au fost destul de exigenţi la negocieri. Au cerut avansări ori angajări, însă nu pe orice posturi. „Cerinţele unora pentru angajări au fost chiar exagerate. La Jilţ Nord, am avut o problemă cu un salariat care s-a pus pe calea ferată cu maşina. Foarte greu s-a deblocat situaţia acolo. Omul nu voia decât ca un fiu al său să fie promovat. În timp, s-a reuşit o formulă de compromis. Omul voia să devină inginer din mecanic. Au fost situaţii de acest gen şi la cetăţeni care au venit la negociere: «Dar staţi puţin. Eu mai am un membru de angajat». «Păi, ştiţi că avem posturi de lăcătuş». «A, păi eu nu vreau aşa. Nu se poate. Are studii. Dacă nu, nu mergem!» Au fost şi reacţii la limita modului civilizat de a pune problema. Este greu să discuţi în asemenea situaţii”, a explicat Ion Ruşeţ, la Gorj TV.

Rudele şi vecini, primii pe liste

Cu toate acestea, au fost şi expropriaţi avantajaţi. Concret, au primit banii înaintea celor afectaţi de lucrările miniere ori angajaţi pentru că sunt rude mai îndepărtate cu şefi din compania energetică. „În zona Lupoaia este o problemă. Pe undeva, au achiziţionat terenuri. Când s-a ajuns la plata efectivă, nu a fost o prioritizare. Au primit primii despăgubiri cei unde trebuie să ajungem peste un an. Cei care sunt afectaţi acum nu au primit banii. A fost un subiectivism al unor colegi care nu s-au aplecat asupra acestor probleme aşa cum trebuia şi nu spun mai multe. «Dumneavoastră sunteţi vecin cu mine ori mai suntem şi puţin rudă, nepotul verişorului, nu mă poţi pune şi pe mine pe convenţie?» Şi s-au făcut chiar şi angajări tot aşa. Au fost situaţii de genul acesta”, a mai mărturisit Ruşeţ.

Vizualizări: 1,809

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: