Exproprierile pentru Jilţ Sud, în dezbatere publică

Ministerul Energiei a pus în dezbatere publică Proiectul de Hotărâre a Guvernului privind aprobarea amplasamentului şi declanşarea procedurilor de expropriere a tuturor imobilelor proprietate privată situate în coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes naţional „Lucrări pentru punerea în funcţiune a capacităţii finale de producţie de 8.500 mii tone/an lignit la cariera Jilţ Sud”. Suma care va fi alocată pentru exproprieri este de 4.237.912 lei.

Cariera Jilţ Sud este situată pe teritoriul comunelor Slivileşti, Negomir şi Fărcăşeşti. Capacitatea carierei ar putea ajunge după exproprieri la 8 milioane de tone de lignit pe an.

Potrivit notei de fundamentare, în prezent achiziţia terenurilor de la proprietari se desfăşoară cu mari dificultăţi. „Proprietarii au pretenţii financiare exagerate sau refuză înstrăinarea proprietăţii. În aceste condiţii, se înregistrează staţionări ale utilajelor care influenţează negativ securitatea energetică, dezvoltarea durabilă, competitivitatea, preţul energiei plătite de către consumatorul final, dezvoltarea industriei din România”, mai scrie în document. (A.A.) 

Vizualizări: 1,056

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: