Externalizarea carierelor, un eşec. Ciurel trimite minerii în şomaj tehnic!

Laurenţiu Ciurel este aproape de eşec şi în proiectul externalizării carierelor de la Berbeşti şi Husnicioara. Ministerul Justiţiei a dat aviz negativ pe proiectul de externalizare al carierei Berbeşti. De supărare, managerul CE Oltenia a anunţat că sistează furnizarea de cărbune către CET Govora, iar vineri Directoratul analizează trimiterea în şomaj tehnic a celor 1.200 de salariaţi. Ciurel vrea să scape de cele două cariere deoarece beneficiarii cărbunelui de acolo sunt CET Govora şi RAAN Severin, care au datorii de zeci de milioane de euro la companie.

Ministerul Justiţiei a dat aviz negativ pe proiectul privind externalizarea carierei Berbeşti, invocând lipsa unui acord al autorităţilor locale din Vâlcea, care ar fi trebuit să o preia, precum şi lipsa avizului de la Consiliul Concurenţei. Astfel stând lucrurile, încercarea managerului Laurenţiu Ciurel de a scăpa de cei aproape 2000 de la angajaţi de la Berbeşti şi Husnicioara se poate spune că a eşuat.

Ciurel s-a arătat nemulţumit de decizia Ministerului Justiţiei şi anunţă că va lua măsuri faţă de salariaţii carierei Berbeşti. Pentru că administraţia are de gând să nu mai livreze cărbune către CET Govora, angajaţii de la Cariera Berbeşti ar rămâne fără activitate, drept urmare vor fi trimişi acasă. „Ministerul Justiţiei se opune. Nu ne-au dat motivele, ne-a venit doar avizul negativ cu privire la Berbeşti, dar în cazul acesta o să procedăm în consecinţă. Anunţ de pe acum că o să întrerupem livrarea de cărbune către Govora şi  o să trimitem zona Berbeşti în şomaj tehnic. N-am luat încă o decizie, la Directoratul de vineri decidem când se va întâmpla treaba asta. Vom aplica această măsură până când vor începe să plătească”, a declarat Laurenţiu Ciurel pentru Radio Infinit.

Ciurel a mai spus că externalizarea acestei cariere ar fi însemnat o reducere a preţului la tona de cărbune de 10 lei. „Scad cheltuielile cu investiţiile, nu mai achiziţionăm păduri, terenuri în zona respectivă, scad cheltuielile cu amortismentele, scad regiile zilnice, consumurile electrice”, a mai spus acesta. De menţionat ar fi că prin externalizarea carierelor se reduc nu doar costurile, ci şi veniturile companiei, astfel că este puţin probabil să se ajungă la reducerea pe tona de cărbune de care vorbeşte Ciurel.

Conform managerului, CE Oltenia are de recuperat de la CET Govora circa 176 de milioane de lei.    

Sindicatele cer implicarea premierului

Liderul sindical din zona Rovinari, Constantin Creţan, este de părere că autorităţile de la centru, în frunte cu premierul Victor Ponta, ar trebui să se implice pentru recuperarea datoriilor de la CET-uri. „Mai bine ţinem oamenii în şomaj tehnic cu 75% decât să dăm cărbune în continuare pentru care nu vom vedea banii niciodată. Vinovat este Guvernul României şi premierul ar trebui să se implice în această chestiune. Ne dorim să primim banii pe munca minerilor şi a energeticienilor. Datoriile CET-urilor ar trebui plătite de comunităţile locale. Eu nu cred că statul nu trebuie să se implice, sau premierul Ponta să nu spună primarului de acolo care a primit cărbune şi a încălzit comunitatea de acolo să nu ne dea banii de la buget”, a declarat Constantin Creţan.

Vizualizări: 150

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: