Extrag gaze naturale, dar localnicii nu beneficiază de acestea

Au o comoară sub picioare, dar nu profită de ea. Localitatea Licurici din judeţul Gorj este una dintre cele mai bogate din ţară în extracţia de gaze naturale. Prima sondă a fost amplasată în urmă cu mai bine de 35 de ani, iar de atunci localnicii nu au reuşit să se bucure de această utilitate.

Cu una dintre cele mai căutate resurse, localitatea Licurici este considerată ca fiind cea mai bogată din România, însă cetăţenii tot la stadiul de sărăcie au rămas. Deşi sunt 4 puncte de extracţie a gazelor naturale pe raza comunei, localnicii încă se mai încălzesc cu ajutorul sobelor pe bază de material lemnos.

”Noi am fost feriţi, datorită certurilor politice, primarii s-au schimbat, dar gaze nu ne-a băgat nimeni. Cu buteliile ne gospodărim. Alţii se folosesc de ea. De această comoară se folosesc alţii. La noi ajunge prea puţin(...) Mai băgăm şi noi la aragaz. Asa luăm butelie şi dăm pe ea 60 de lei pe o butelie. Lemnele nu sunt. Deşi avem pădurile noastre, dar tot nu ne dau actele”, au spus câțiva localnici.

Săraca comună bogată, mai spun sătenii. ”Aceasta este săraca comună bogată. Bogată pentru alţii, nu pentru noi. S-a făcut conducta care se duce în alte ţări, iar noi locatarii nu putem beneficia de gaz. Lemnul este o problemă mai mare, ca şi cărbunele”, a mai declarat un cetățean.

Autorităţile promit însă că vor racorda localitatea la reţeaua de gaze naturale, fiind deja depus un proiect în acest sens. ”Activitatea de extracţie a sondelor este la noi de 40 de ani. De atunci se exploatează resursele petroliere. Noi avem sonda cu cea mai mare producţie din România. Acum 10 ani i se zicea sonda Regina. Avem depus pe POIM un proiect de alimentare cu gaze în Licurici. Sperăm să obţinem finanţare. Am trecut de primul pas si suntem in evaluarea tehnico-economică”, a spus Măciucă Vasile, primarul din Licurici.

Extracţia se face de către OMV Petrom, iar sondele din Licurici asigură circa 10% din producţia companiei, iar zăcământul prezent mai poate asigura activitate sondelor încă 15 ani de aici încolo.

Vizualizări: 2,187

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: