Facilităţi fiscale pentru târgujieni, reduceri de taxe pentru agenţii economici

Cetăţenii din Târgu Jiu care înregistrează datorii în ceea ce priveşte taxele şi impozitele locale vor beneficia de scutire la plata majorărilor şi penalităţilor de întârziere. Mii de târgujieni vor beneficia, la cerere, de această facilitate fiscală, condiţia fiind să-şi achite integral restanţele. De asemenea, agenţii economici vor plăti mai puţin la impozitul pe clădirile nerezidenţiale.

Peste 5.300 de târgujieni, persoane fizice, care înregistrează datorii la bugetul local, pot beneficia de acordarea unei scutiri la plata majorărilor şi penalităţilor de întârziere. Autorităţile estimează că vor încasa peste 13,6 milioane lei, iar majorările şi penalităţile de întârziere ce urmează a fi scutite sunt în cuantum de peste 3,6 milioane lei.

Proiectul a fost iniţiat de consilierul local Ion Săvoiu şi a fost aprobat de Consiliul Local în şedinţa din 20 decembrie. Scutirea se aplică la plata majorărilor de întârziere aferente obligaţiilor bugetare care constau în impozite şi taxe locale, redevenţe şi chirii datorate de persoanele fizice. Pot beneficia de aceste facilităţi târgujienii care sting integral obligaţiile până la sfârşitul lunii iunie anul viitor, dacă depun cerere pentru a beneficia de aceste facilităţi. „Nu e vorba de calculat, e vorba de anulat la cei care plătesc. De calculat, vom calcula în continuare, în fiecare lună, la cei care nu-şi achită, dar cei care plătesc vor fi scutiţi de majorări”, a declarat Mariana Budulan, directorul Direcţiei Publice de Venituri Târgu Jiu.

În schimb, din 2019 se va face o mică indexare. „Avem o uşoară indexare, de 1,34%, o hotărâre care o adoptasem noi în aprilie 2018 pentru 2019 şi aceasta este pe lege şi a trecut aşa cum era firesc, pentru că era deja votată. Se aplică la clădiri, terenuri, mijloace de transport, la tot ce este stabilit în sumă fixă, nu pe cote. Asta înseamnă câţiva lei, 1-2 lei”, a explicat directorul Mariana Budulan.

Reduceri pentru mediul de afaceri

O veste bună vine pentru agenţii economici care vor plăti mai puţin la impozitul sau taxa pe clădirile nerezidenţiale pe care le au în proprietate. Dacă anul acesta cota de impozitare, care stă la baza calcului, a fost de 1,1%, cea aplicabilă în 2019 va fi de 0,9%.

Propunerea administraţiei a fost pentru aplicarea unei cote de 1% de anul viitor, însă viceprimarul Aurel Popescu a venit cu un amendament în şedinţa de Consiliul Local şi a solicitat o reducere mai mare, consilierii locali fiind de acord. „În mare parte, bugetul local este susţinut de mediul de afaceri şi lucrul acesta trebuie să ne întărească încă o dată convingerea că fără o susţinere şi din partea autorităţii publice locale a mediului de afaceri, nu facem altceva decât să îl împingem către o prăpastie”, a spus Aurel Popescu.

La şedinţă au luat parte şi câţiva oameni de afaceri, printre care şi Călin Lemnaru, managerul grupului de firme „Anna”.

Vizualizări: 1,401

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: