Factorul Chix

Nu toată lumea știe să copieze. Ne amintim de la școală. Uneori, cel care copia era prea prost ca să poată copia corect. Pe vremea Craiovei Maxima, în Bănie umbla o legendă despre Costică Ștefănescu. Înscris (ca mai toți fotbaliștii Universității) la ISE, Ștefănescu avea de dat un examen la algebră. Disperat că nu știe nimic, și-a rugat unul dintre colegi să îl ajute. La sfârșitul testului, colegul mai pregătit l-a întrebat pe Ștefănescu: ”Și zi, bă, Costică, reușiși să copiezi-”. La care Ștefănescu, nervos: ”Da, mă, e ok, dar de ce dracu' făceai opturile alea culcate așa-”<-xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

Minima pregătire necesară pentru copiat se aplică și în alte domenii. În televiziune, de exemplu, unde nu suntem suficient de inventivi cât să avem emisiunile noastre de succes, se importă masiv formate testate afară. Unii le importă bine, cu tot cu succesul în discuție, alții importă doar formatul și uită de partea cu succesul. O televiziune care copiază bine este PRO TV-ul. Românii au talent și altele au fost hituri naționale. O televiziune care copiază prost este Antena 1. Și cel mai grav este că le copiază la a doua mână, după ce-au fost deja copiate de PRO TV.

X Factor este o copie tristă a Românii au talent (strict partea cu cântatul). Membrii juriului sunt nesărați și anonimi, publicul este fără chef iar concurenții cântă mai prost decât ce-am auzit la ultimul Miss Boboc de la Motru. Audiențele sunt puțin peste nivelul show-ului, dar oricum de vreo trei ori mai mici decât ale PRO-ului. Asta în condițiile în care formatul X Factor are, în străinătate, mult mai mare succes decât formatul ”... Got Talent”. Și partea nasoală abia acum începe pentru anteniști. Adică fix astă-seară, când are loc prima ediție din Vocea României. Un X Factor făcut de PRO TV, cu cântăreți buni pe scenă și cu celebrități adevărate în juriu. Și Felix cu Oancea să se uite.

Vizualizări: 119

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: