Familia Răuţ

Ion Răuţ este, din motive care îmi scapă, director de resurse umane la o companie cu 19.000 de angajaţi, Complexul Energetic Oltenia. Soţia lui lucrează, cum este şi normal, în compania condusă de soţul ei. Ion Răuţ, împreună cu şeful lui Laurenţiu Ciurel, au pus bazele unei noi grile de salarizare a personalului TESA, adică a vreo trei mii de oameni. O grilă care repară unele enormităţi, dar care a lăsat loc şi la multe abuzuri. Cel mai grosolan este acela că Directoratul a aprobat noua grilă în 2 mai, iar aceasta se aplică de la 1 aprilie. Sau poate acela că oamenii au aflat că au pierdut câteva sute sau câteva mii de lei din salariu când au primit fluturaşul, că actele adiţionale nu le-au primit nici până acum la semnat.

Ei, dar cea mai mare neobrăzare este aceea că, pe fondul tăierii a mii de salarii, câţiva şmecheri au găsit de cuviinţă să îşi mai pună câteva sute sau câteva mii de lei pe lângă salariile şi aşa mari. Printre cei norocoşi se află, cum altfel, chiar soţia directorului de resurse umane, Ioana Răuţ, căreia i-a crescut salariul cu 700 de lei. Dar ce vezi, cred că domniţa a ţinut totul secret de soţul ei, care nu a reacţionat la acest abuz, până ce presa nu a aflat de el. Altfel nu se explică faptul că pentru abuz a răspuns un directoraş de carieră, nu ditamai directorul de resurse umane, care să-i spună lui mutu’ că este străin de favoarea făcută soţiei sale. Să zicem că nu el a impus comiterea abuzului, dar chiar nu o fi aflat de existenţa acestuia, din convorbirile sale private cu soţia? Ce ai făcut dragă azi la serviciu? Am fost promovată, s-a inventat pentru mine un post la Corpul de control şi voi aduce în casă cu 700 de lei mai mult. Chiar nu o fi ştiut nimic Răuţ?

Angajaţii CE Oltenia dau semne de nervozitate şi spun „pe surse” numele mai multor neveste privilegiate. Aflăm că nevasta unui poliţist care anchetează un director din complex a beneficiat de două majorări salariale în acest an, asta în timp ce regula generală pentru TESA a fost de două tăieri de la începutul anului. Putem să bănuim o mită mascată? Putem! Şi nu este singurul caz de nevastă privilegiată.

Complexul Energetic Oltenia ţine deocamdată secretă lista celor 21 de persoane identificate până acum, ale căror salarii au fost majorate abuziv. Poate că o ţine secretă şi ca să nu identifice opinia publică un punct comun, care să conducă la aceeaşi persoană care a ordonat furăciunea. Aşa, Ciurel s-a spălat pe mâini, a scăpat de un director liberal, Ceauşescu, pe care nu l-a vrut de la început, înţeleg că mai urmează un anume Braia. Ciurel a spus răspicat de mai multe ori că vrea să lucreze numai cu oameni în care are el încredere, aşa că „specialiştii” impuşi de liberali sau aripa Greblă din PSD merg pe sârmă.

Până la urmă, toate astea sunt lipsite de importanţă faţă de ceea ce urmează să se întâmple. Abuzurile conducerii CE Oltenia sunt atât de uşor de înlăturat în instanţă, încât mii de salariaţi vor câştiga procesele cu societatea. Surse sindicale susţin că Ciurel s-ar fi exprimat la o negociere la modul: dacă veţi obţine hotărârile şi le veţi pune în aplicare, complexul va intra în insolvenţă. Deja marele manager privat are pe cine să dea vina pentru eşecul care bate la uşă.

Vizualizări: 204

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: