Farmaciştii din Gorj nu s-au alăturat protestelor colegilor din ţară

Farmaciştii gorjeni nu s-au alăturat colegilor din ţară care au protestat printr-o grevă japoneză faţă de situaţia muribundă în care se află sistemul farmaceutic. Cu toate că sunt nemulţumiţi de faptul că bugetul alocat de Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate, farmaciştii din Gorj au hotărât să nu protesteze atâta timp cât nu au un partener de dialog, în speţă un guvern stabil. Ei susţin că au mai fost şi în trecut organizate astfel de proteste şi nu s-a rezolvat nimic.

Farmaciştii gorjeni sunt nemulţumiţi de situaţia grea prin care trece sistemul farmaceutic însă au decis să nu protesteze la fel ca şi colegii lor din ţară. Totodată farmaciştii au decis să nu facă grevă japoneză pentru că nu au un guvern stabil ca partener de discuţii şi consideră că protestele nu ar ajuta cu nimic la schimbarea situaţiei „La  nivelul judeţului Gorj nu s-a organizat nimic pentru că eu consider că această grevă nu este făcută la momentul oportun pentru că nu avem parteneri de discuţie mă refer la un guvern stabil. Aceste proteste trebuiau făcute în momentul în care s-a prelungit termenul de plată al medicamentelor gratuite şi compensate până la o limită insuportabilă pentru farmacii, atunci trebuia să protestăm nu acum când nu avem guvern. Medicamentele sunt plătite foarte târziu, iar furnizorii ne cer bani înainte de acest termen, iar noi nu le putem achita. O altă nemulţumire este legată de plafonul alocat lunar farmaciilor de către Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Gorj care este mult prea mic pentru a asigura medicamente gratuite şi compensate pentru a acoperii toate nevoile bolnavilor”, a declarat Maria Dumitrescu, preşedintele Colegiului Farmaciştilor din Gorj.

CJAS: Nu aveau de ce să protesteze

Cosma Dumitrescu, directorul economic al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Gorj susţine că farmaciştii nu au de ce să fie nemulţumiţi pentru că s-a încheiat un protocol cu furnizorii de medicamente ca reţetele să fie achitate la 210 zile şi în plus de asta lunar au mers bani către farmaciile din Gorj „Nu aveau de ce să protesteze pentru că eu consider că au înţeles situaţie şi aşa cum au primit bani în fiecare lunar probabil s-au gândit că acelaşi lucru se va întâmpla şi în luna decembrie. Până în august farmaciile au avut liber să elibereze reţete gratuite şi compensate de valoarea pe care au vrut-o. Cei drept din luna august noi am plafonat farmaciile, pentru că au eliberat foarte multe medicamente, însă luna le-au dat bani. Cât despre protocolul încheiat între Ministerul Sănătăţii şi furnizorii de medicamente nu cred că sunt probleme, pentru că distribuitorii au acceptata să fie achitate facturile la termenele stabilite prin protocol”.

În luna noiembrie fiecare farmacie din Gorj a primit suma de 100 de milioane de lei vechi pentru reţele gratuite şi compensate  iar luni o farmacie din Gorj a înştiinţat Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Gorj că a terminat plafonul pentru această lună.

Vizualizări: 97

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: