Fasole de Geneva

Fiind un susţinător al ideii de interzicere a pomenilor făcute din bani publici de Ziua Naţională, de Ziua Vârstnicului, de ziua baronului local sau ce ştiu eu cu ce alte ocazii, m-am bucurat să aflu că un politician de opoziţie din Târgu Jiu, Eduard Berca pe numele lui, a spus că atunci când va ajunge primar, va interzice astfel de pomeni. Acum, şansele ca Berca să ajungă primar sunt minime, mai ales cu astfel de promisiuni, probabil aprig contestate de pomanagii.

Afirmaţia lui Berca a fost şi mai aprig contestată de şeful pomenilor, primarul Florin Cârciumaru, care a spus că nu se aştepta la o aşa lipsă de caracter de la un politician, nu i-a spus numele, care vrea să interzică tradiţia cu fasolea de 1 decembrie. Cârciumaru nu s-a oprit aici şi a spus chiar că tradiţia s-a născut la Târgu Jiu, acum ceva ani şi a fost preluată treptat în toată ţara. La Târgu Jiu se serveşte civilizat, a ţinut să precizeze Cârciumaru, nume predestinat pentru cel mai mare organizator de chermeze publice care a condus vreodată Primăria Târgu Jiu.

Ei bine, după ce am aflat că prima fasole electorală din istoria României  a fost fiartă la Târgu Jiu, a urmat şocul. Tradiţia e de import. Ideea ar fi fost adusă de fostul prefect Greblă de la Geneva, acolo unde a fost consul o vreme. Păi mă, dacă aşa fac occidentalii, dau de pomană mii de porţii de fasole de Ziua Naţională, atunci este clar că sunt un limitat. Pentru cultura mea generală, de unde a fost preluată tradiţia cu micii şi berea de 1 mai? Dar tradiţia cu găleţile electorale? La Paris se fac mese de Ziua Internaţională a Vârstnicului? La Londra se celebrează din bani publici cuplurile care împlinesc 50 de ani de căsătorie? La Roma se dau mii de pachete la colindători? Dacă nu, înseamnă că sunt nişte limitaţi şi nişte zgârciţi. Aici, la Târgu Jiu, suntem nelimitaţi când vine vorba de risipirea banului public.

Din păcate, am aflat prea târziu că la Târgu Jiu se serveşte fasole de Geneva pe 1 decembrie. Probabil că, dacă ştiam, mă duceam la 4 dimineaţa în piaţă, să prind loc în primele serii. Că am înţeles că s-a servit civilizat, în serii de 25, timp în care mii de oameni aşteptau răbdători afară, să le vină rândul. Am crezut că oamenii dispuşi să aştepte câteva ore în frig pentru o fasole sunt foarte săraci. Şi nu am înţeles de ce pentru primarul Cârciumaru este o mândrie că sunt mult mai mulţi cu fiecare an. Este clar că avem perspective diferite.

Vizualizări: 190

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: