Fata incendiată de criminalul în serie depusese plângere pentru viol. De ce nu s-au făcut verificări!

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție anunță că a dispus verificări cu privire la plângerea depusă de adolescenta din Mehedinți cu privire la un criminal în serie eliberat condiționat. Tânăra a depus plângere pentru viol, iar după câteva zile a fost incendiată de suspect.

Procurorul general anunță că a dispus "efectuarea unui control cu privire la instrumentarea dosarului Parchetului de pe lângă Judecătoria Vânju Mare în care au fost formulate acuzații de viol. Scopul controlului îl constituie clarificarea demersurilor realizate de la formularea plângerii și până în data de 12 iunie 2020, în special în ceea ce privește actele referitoare la persoana vizată de acuzații".

"Indiferent de vârsta persoanei vătămate, luarea în mod imediat a tuturor măsurilor investigative specifice anchetării infracțiunilor contra libertății și integrității sexuale este imperativă. Aceasta se aplică deopotrivă în cauzele în care urmărirea este efectuată de către procuror sau în cele în care procurorul supraveghează activitatea poliției judiciare. De aceea, pentru un cadru complet al constatărilor și pentru realizarea atribuțiilor de conducere a activității poliției judiciare, am solicitat și IGPR efectuarea verificărilor la nivelul subunităților acestuia.

Voi continua să acționez în vederea îndrumării din partea PÎCCJ, în condițiile legii, a colegilor procurori, pentru stabilirea unor practici unitare în investigarea infracțiunilor contra libertății și integrității sexuale cu victime minore, precum și pentru realizarea controlului ierarhic de către procurorii cu funcții de conducere, în scopul aflării adevărului, cu rol activ", mai arată procurorul general.

Tânără de 17 ani, din localitatea Dârvari, judeţul Mehedinţi, a fost incendiată vineri seara de un bărbat condamnat pentru cinci crime şi eliberat înainte de termen. Fata este în stare critică, având arsuri pe 80-90% din suprafaţa corpului.

Cunoscuţii spun că agresorul era într-o relaţie cu fata, după ce o cunoscuse pe reţelele de socializare şi chiar o trafica, deşi era prieten cu tatăl tinerei care se află la muncă în Olanda. Victima depusese plângere chiar săptămâna trecută împotriva lui, pentru viol şi agresiune.

Vineri seară, bărbatul a vrut să se răzbune, aşa că a mers la adresa fetei, unde aceasta locuia alături de fratele şi bunica sa, a intrat în cameră, a stropit-o cu benzină şi i-a dat foc.

Agresorul fetei, în vârstă de 45 de ani, condamnat la închisoare pe viaţă în 1994 şi eliberat condiţionat, a fost reţinut de poliţişti sâmbătă dimineaţă, deşi a fugit imediat după ce a comis fapta.

Ion Turnagiu a comis în 1993 cinci crime cu sânge rece, având condamnări de 90 de ani de închisoare. Printre victimele sale s-a numărat și o femeie însărcinată în luna a șaptea. Alte două victime au fost doi bătrâni din București, pe care i-a ucis după ce i-a jefuit. Cei doi au fost găsiți în locuința lor, la zece zile de la crimă. După ce a ispășit 20 de ani de închisoare, în 2014, a depus o cerere de eliberare condiționată pentru bună purtare, potrivit Legii 286/2009 privind Codul Penal.

Bărbatul este acum în arest preventiv.

Vizualizări: 1,441

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: