Decizie pentru un fost director lăsat fără serviciu

Fostul director al APIA Gorj, Constantin Negrea, a cerut, în instanță, suspendarea deciziei prin care șefii săi îl lăsau fără loc de muncă. Tribunalul Gorj i-a admis cererea.

Suspendarea este provizorie și executorie. „Admite cererea. În baza art. 14 alin. 1 din Legea nr. 554/2004, suspendă executarea deciziei nr. 603/10.04.2020 emisă de APIA - Aparat Central până la pronunţarea instanţei de fond. În baza art. 14 alin. 4 din Legea nr. 554/2004, prezenta hotărâre este executorie de drept. Cu drept de recurs în termen de 5 zile de la comunicarea hotărârii”, este soluția pe scurt a Tribunalului Gorj din data de 15 iunie.

După pierderea procesului de incompatibilitate, Constantin Negrea a renunțat la șefia APIA Gorj. Din acest an, el ocupa postul de director executiv adjunct.

Sancționat și pus pe liber

În baza raportului de evaluare ANI, Negrea a fost sancționat disciplinar, cu diminuarea drepturilor salariale cu 5%, pe o perioadă de 3 luni. În luna aprilie, directorul general al APIA a dispus însă destituirea lui Negrea din funcție, pentru aceeași abatere disciplinară, de încălcare a regimului incompatibilităților.

Iar decizia nr. 603/10.04.2020, cea contestată de Negrea, prevede încetarea definitivă a raportului de muncă.

Nemulțumit, fostul șef al APIA Gorj s-a adresat justiției, cerând suspendarea efectelor deciziei contestate, reintegrarea sa pe funcție și acordarea drepturilor salariale până la pronunțarea unei hotărâri definitive pe fondul cauzei.

În motivarea cererii, Negrea a susținut, între altele, că a fost sancționat de două ori pentru aceeași abatere.

„Având în vedere pregătirea sa profesională, vârsta și situația socială actuală, este fără îndoială că reclamantul se află în imposibilitatea de a găsi și ocupa un alt loc de muncă, întrucât, prin aplicarea încadrării juridice a Deciziei nr. 603/10.04.2020, persoana eliberată sau destituită din funcția publică pe bază de act administrativ este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică, cu excepția celor electorale, pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului”, se arată în motivare.

În plus, atât inspectorii de integritate, cât și Agenția Națională a Funcționarilor Publici au solicitat, în mod expres, conducerii APIA să dispună încetarea calității de funcționar public a directorului Negrea.

Vizualizări: 4,030

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: