Ferma de păsări exotice de la Băleşti, o pasiune costisitoare

Gheorghe Spineanu din comuna Băleşti şi-a amenajat o fermă de păsări exotice, în adevăratul sens al cuvântului. Deşi pasiunea sa este foarte costisitoare, veniturile acestei afaceri nu sunt deloc de neglijat. Banii câştigaţi sunt însă investiţi în noi achiziţii. După ce i-au trecut prin mână diferite specii de păsări gorjeanul şi-a achiziţionat recent o pereche de veveriţe. El spune că vrea să le înmulţească pentru a-şi extinde afacerea.

Gheorghe Spineanu are 68 de ani şi este pasionat de păsări exotice încă din tinereţe. Fost cadru militar la Braşov, s-a retras la casa părintească din Băleşti imediat ce a ieşit la pensie. „Întotdeauna am fost pasionat de păsări. La Braşov locuiam la apartament şi creşteam găini Brahma pe balcon. Cum am ieşit la pensie m-am retras la Băleşti. Am doi copii, dar nici unul nu-mi moşteneşte această pasiune. Fiul meu este plecat de 8 ani în Canada, iar fiica mea a rămas în Braşov. Aşa că sunt slabe speranţe ca vreun copil să preia această afacere”, a declarat Gheorghe Spineanu.

Ferma gorjeanului impresionează datorită diversităţii speciilor de păsări. Gheorghe Spineanu are aproximativ 130 de papagali, peste 40 de păuni, zeci de fazani, găini din rasele Brahma şi Orpington, la care nici nu le mai ştie numărul. Acestora li se adaugă un struţ, o pereche de potârnichi de stâncă, prepeliţe californiene şi raţe exotice, mandarine.

Cea mai nouă achiziţie a gorjeanului o reprezintă o pereche de veveriţe siberiene. „Cele mai recente achiziţii ale mele sunt: o pereche de raţe mandarine, pe care am dat 300 de lei, şi o pereche de veveriţe siberiene pe care le-am cumpărat cu 450 de lei. Voi încerca să înmulţesc veveriţele. Deocamdată le ţin în colivie, dar le voi amenaja un alt spaţiu, unde să improvizez o scorbură. Ceea ce fac eu, fac din pasiune. Este o pasiune costisitoare, dar nu ies în pierdere. Cum apare ceva nou, încerc să cumpăr şi eu pentru a mă extinde. Dacă ar fi să mă intereseze doar câştigul m-aş axa pe ceva mai căutat şi atât”, a declarat Gheorghe Spineanu. Acesta a mai precizat că cei mai căutaţi rămân păunii datorită coloritului deosebit. „Păunii sunt cei mai profitabili, se vând mai greu, dar nu au scăzut la preţ. Anul trecut am vândut cam 45 de pui. O pereche de pui de anul acesta costă cam 400 de lei”, a menţionat Gheorghe Spineanu.

O primă expoziţie de păsări exotice la Târgu Jiu

La începutul lunii decembrie, Gheorghe Spineanu va expune o parte dintre păsările sale în cadrul unei expoziţii organizate pentru prima oară la Târgu Jiu. „În Gorj suntem câţiva crescători de păsări de curte şi animale de blană, înscrişi în Asociaţia „Fauna Mehedinţeană” din Severin. Împreună cu crescătorii din Severin vom organiza la Târgu Jiu prima expoziţie de acest gen din judeţul Gorj în perioada de 5-7 decembrie, locaţia nu a fost încă stabilită cu exactitate întrucât suntem în discuţii cu conducerile a două licee pentru a ne închiria sala de sport. La această expoziţie vor putea fi văzute cele mai frumoase exemplare de găini, iepuri, porumbei, păuni şi câteva păsări exotice. Vor veni arbitri din diferite zone ale ţării, iar cele mai frumoase exemplare, care vor obţine peste 75 de puncte, vor deveni campioni raselor respective”, a declarat Gheorghe Spineanu.

Vizualizări: 1,295

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: