Fermierii gorjeni sunt verificaţi de APIA prin satelit

Sute de fermieri gorjeni care au solicitat subvenţii pe suprafaţă vor fi verificaţi de către APIA prin satelit. Scopul controalelor prin teledetecţie (fotografiere aeriană) este acela de a confirma sau infirma exactitatea datelor din cerere cu ceea ce se măsoară pe teren. Imaginea făcută din satelit cu parcelele şi culturile de o anumită culoare va fi comparată cu ceea ce au cerut fermieri în dosarul de plată. În cazul în care vor apărea supra-declarări fermierii riscă sancţiuni care pot ajunge până la excluderea de la plată.

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Gorj a demarat controalele la fermierii care au depus cererea unică de plată. Este vorba atât de controlul clasic, pe teren, cât şi de controlul prin teledetecţie. Primul eşantion de control vizează 13 fermieri pentru control clasic şi 663 de fermieri pentru controlul prin teledetecţie. „Obiectivele controalelor sunt de a constata şi confirma: limitele şi suprafeţele parcelelor agricole; speciile plantelor cultivate pe parcela agricolă declarată în solicitarea de sprijin sau tipul terenului de folosinţă; respectarea bunelor condiţii agricole şi de mediu; respectarea cerinţelor minime de eco-condiţionalitate; respectarea cerinţelor pentru măsurile de dezvoltare rurală, precum şi efectuarea unor măsurători în vederea soluţionării problemelor de digitizare a unor blocuri fizice”, a declarat Constantin Negrea, directorul APIA Gorj.

În cazul în care se vor depista nereguli, fermierii riscă sancţiuni care pot merge până la excluderea de la plata subvenţiilor. „Dacă se va constata că există diferenţe între ceea ce declară beneficiarii şi ceea ce există în teren, fermierii vor suporta sancţiuni, dacă se încadrează între anumite limite, fie excluderi de la plată. Dacă diferenţele dintre cele declarate şi realitatea de la faţa locului vor depăşi 50%, fermierii în cauză vor suporta şi sancţiuni multianuale care se întind pe viitorii trei ani”, a mai precizat Constantin Negrea.

AVERTISMENT

Reprezentanţii APIA Gorj avertizează fermierii că riscă sancţiuni şi în cazul în care ard miriştile sau resturile vegetale rezultate după recoltarea culturilor agricole.    

Vizualizări: 155

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: