Festivalul de literatură „Tudor Arghezi” va fi online

Ajuns la cea de-a 40-a ediţie, la împlinirea a 140 de ani de la nașterea lui Tudor Arghezi, festivalul international omagiază pe cel care rămâne unul dintre cei mai mari scriitori pe care i-a dat literatura română de-a lungul timpului. Managerul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj, Ion Cepoi, spune că ediția din acest an este una mult prea importantă, așa că nu putea fi amânată și nici anulată. Prima ediție online se desfășoară în perioada 21-24 mai 2020.

Prima ediție a Festivalului s-a desfășurat în mai 1980, la sărbătorirea a 100 de ani de la nașterea poetului. Conceput de către Comitetul Județean pentru Cultură și Centrul Județean al Creației ca un festival-concurs național de literatură, evenimentul a fost o bună perioadă de timp o importantă rampă de lansare a unei excepționale generații de scriitori gorjeni, oferind, în același timp, un bun prilej de afirmare a tinerilor scriitori din țarå. Printre organizatori s-au aflat Ion Mocioi, Nicolae Vânătoru, Arthur Bădița, Ion Sanda, Ion Cănăvoiu.

Cea dintâi restructurare majoră a Regulamentului a avut loc în 1995, când poetul și brâncușiologul Nicolae Diaconu (consilier șef al Inspectoratului pentru Cultură Gorj la acea vreme) a introdus modificări ce au generat creșterea vizibilității naționale a Festivalului: Premiul Opera Omnia pentru scriitori români, Premiul pentru arghezologie, atribuirea de către Primăria Tg-Cărbunești a Titlului de Cetățean de Onoare laureaților marelui premiu. Merite importante în derularea evenimentului au avut vreme de un deceniu și Constantin Popescu, Alexandra Andrei și Viorel Gârbaciu.

De remarcat faptul că, începând cu anul 2000, Uniunea Scriitorilor din România, apreciind relevanța manifestării, se alătură organizatorilor locali.

Cea de a doua restructurare importantă s-a produs în 2006, când Ion Cepoi a ocupat prin concurs funcția de manager al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj. Acesta a transformat Festivalul într-unul internațional, adăugându-i alte secțiuni: Opera Omnia pentru scriitori străini, Opera Omnia pentru scriitori de origine gorjenească, Promovare opera argheziană, Opera Prima. Este momentul în care evenimentul capătă individualitate, realizându-se printre altele: Muzeul ,,Tudor Arghezi” de la Tg-Cårbunești - prin eforturile doamnei Mitzura Arghezi, CJCPCT Gorj, Primåriei orașului (primar Cristian Toader Pasti) și brâncușiologului Ion Mocioi; fântâna lui Arghezi; plantarea de tei în fața Muzeului de cåtre laureați; realizarea expoziției cu fotografiile laureaților Opera Omnia români și stråini și ale Cetåțenilor de Onoare ai orașului Tg-Cårbunești; editarea de cåtre CJCPCT Gorj a albumelor ,,Tudor Arghezi. 11 poezii” în limbile englezå, francezå, germanå, italianå, sârbå, greacå, spaniolå, maghiarå (cu graficå și picturå aparținând unor mari artiști plastici români și stråini), iar din 2017 a Albumelor ,,Poeți în festival” (cuprinzând creații în limba maternå și în românește ale participanților din afara României), ilustrate grafic de plasticieni consacrați din aceleași țåri); vernisarea de expoziții internaționale de artå plasticå complementare festivalului literar. S-a stabilit, de asemenea, ca laureații ediției curente så fie președinții Juriului Național al ediției urmåtoare. Contribuții deosebite și-au adus în toatå perioada sau în fragmente de timp Teodor Dådålåu, Viorel Surdoiu, Dan Popescu, Daniela Gapșea. Au sprijinit instituțional Festivalul Biblioteca Județeanå Gorj (manager Olimpia Bratu), Ansamblul Artistic Profesionist ,,Doina Gorjului” (manager Gheorghe Porumbel), Liga Culturalå ,,Fiii Gorjului” București (președinte Alexandru Påsårin), Teatrul Dramatic ,,Elvira Godeanu” Tg-Jiu (Manager Cosmin Brehuță).

Începând cu anul 2005, Premiul Opera Omnia pentru poezie a fost preluat de Uniunea Scriitorilor din România, aceeași entitate stabilind, din 2010, și acordarea Premiului Opera Omnia pentru istorie și criticå literarå.

Din 2006 și pânå acum, Festivalul Internațional de Literaturå ,,Tudor Arghezi” a fost onorat cu prezența lor de scriitori, istorici și critici literari, editori, traducåtori, directori și redactori, șefi de reviste literare și artiști plastici de mare anvergurå din România, dar și din Serbia, Moldova, Suedia, Franța, Ucraina, Columbia, Italia, Israel, Peru, Bulgaria, Turcia, Germania, Rep. Sud-Africanå, Austria, Liban, Grecia, Polonia, SUA, Slovacia, Olanda, Ungaria, Rusia, Azerbaidjan, Anglia, China, Macedonia, Chile, Spania.

Cea de a treia restructurare s-a produs acum, la cea de a 40-a ediție (a XV-a internaționalå), când circumstanțele create de pandemia de coronavirus ne-a obligat så transferåm Festivalul în on line și så renunțåm astfel la unele secțiuni, påstrând totuși intacte ființa și individualitatea evenimentului. Speråm ca aceastå primå trecere de la varianta clasicå la aceea virtualå så fie și ultima.

În ultimele douå decenii, s-au implicat în promovarea, organizarea și desfåșurarea evenimentului: acad. Nicolae Manolescu (președinte de onoare al Festivalului din 2017), Gabriel Chifu, Horia Gârbea, Gheorghe Grigurcu, Ioana Dinulescu, Nicolae Dragoș, Råzvan Voncu, Daniel Cristea Enache, Valentin Talpalaru, Zenovie Cârlugea, Spiridon Popescu, Adrian Fråțilå, Ion Popescu-Brådiceni, Cornel Udrea.

Vizualizări: 212

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Civic-media:

Citește și: