Festivalul Naţional al Şanselor Tale sărbătorit la Liceul Tehnologic Roșia-Jiu

În perioada 18-24 noiembrie 2013 s-a desfășurat sub genericul “Cetățean român-cetățean european”, a XIV-a ediție a “Festivalului Național al Șanselor Tale”.

Organizarea unei astfel de săptămâni s-a aflat sub egida UNESCO-Institutul pentru Educație-Hamburg, România numărându-se printre cele 48 de țări din lume care organizează anual acest eveniment. Având în vedere că în anul se împlinesc 20 de ani de la introducerea prin Tratatul de la Maastricht a cetățeniei europene, Comisia Europeană a lansat “Anul European al Cetățenilor”.

Cunoscut în întreaga lume ca “Adult Learners’ Week”, acest festival se înscrie într-o amplă mişcare de dezvoltare a Europei ca spaţiu comun al învăţării, precum şi al promovării dialogului intercultural şi al creşterii gradului de conştientizare a diversităţii culturale bazate pe valori comune.

Pentru a marca acest eveniment cadrele didactice ale Liceului Tehnologic Roșia–Jiu, comuna Fărcășesti, au organizat o serie de activități culturale și educative desfăşurate cu și pentru copii, prin care aceştia au fost familiarizaţi cu Uniunea Europeană, cu ceea ce înseamnă sau reprezintă această uniune.

Scopul manifestărilor a fost acela de surprinde în rândul elevilor atitudini şi comportamente democratice, de la cea mai fragedă vârstă, prin acţiuni care permit stabilirea unor relaţii interculturale prin intermediul artei.

Printre obiectivele manifestărilor s-au numărat: cunoaşterea modului în care copiii din toate ţările Europei sărbătoresc acest eveniment important, realizarea unei expoziții cu desene din partea elevilor din ciclu de gimnaziu, realizarea de către elevii de liceu de prezentări Power Point cu teme legate de Uniunea Europeană, dezvoltarea sentimentelor de prietenie şi colaborare între copii şi cadre didactice, în vederea sărbătoririi unui eveniment european.

Programul manifestărilor menite să marcheze acest eveniment și la Liceul Tehnologic Roșia-Jiu a fost unul amplu, cuprinzând activități ce s-au desfășurat zilnic pe cicluri de învățare (I-IV, V-VIII, IX-XII) între care menționăm doar câteva: activități sportive, sesiuni de referate - “Să cunoaștem țările U.E.”, cunoașterea principalelor destinații turistice europene -“Călătorind prin Europa”, expoziții de desene și colaje, momente artistice susținute de elevii claselor a II-a, a IV-a, a V-a, o călătorie în care ne-am familiarizat cu familia limbilor europene, dar și cu avantajele/dezavantajele folosirii monedei Euro, Concursul de cultură generală “A fi român în U.E.”

Manifestările nu s-au încheiat fără a-și face simțită prezența reprezentanții unor instituții județene și naționale, organizații non-guvernamentale care au încântat audiența cu subiecte extraordinar de interesante, ce au făcut deliciul publicului spectator, fie cadre didactice, elevi sau părinții acestora. Dintre aceste instituții amintim: D.G.A.S.P.C. Gorj, A.J.O.F.M. Gorj, D.S.P. Gorj, Agenția Națională Antidrog, Societatea Națională de Cruce Roșie, filiala Gorj, Organizația Națională Cercetașii României - Filiala Ecaterina Teodoroiu,Târgu Jiu.

Proiectul “Cetățean român - Cetățean european” a oferit copiilor de la Liceul Tehnologic Roşia - Jiu posibilitatea de a demonstra că, deși provin dintr-o școala din mediul rural, știu să sărbătorească Anul European al Cetățenilor, contribuind activ la acest eveniment. Cadrele didactice au dorit de asemenea, să mărească responsabilitatea şi gradul de implicare a elevilor  la formarea lor ca cetăţeni participanţi activi la viaţa socială, cu ştiinţa şi dorinţa de a face mai bună lumea în care trăim.

Prof. lb. română Lădaru Isabela

Vizualizări: 192

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: