Sute de târgujieni la defilare, cu miile la fasole

Ziua de 1 Decembrie i-a strâns din nou pe gorjeni în centrul municipiului, câteva sute de persoane participând la festivitățile organizate în fața Palatului Administrativ. Mult mai mulți oameni, de câteva ori mai mulți, s-au îmbulzit la porțiile de fasole cu cârnat și la vinul fiert oferite gratuit de municipalitate, mulți fiind convinși că nu vor apuca din porțiile care îi așteptau în număr suficient de mare.

Programul pus la punct de autoritățile județene și locale pentru ziua de ieri a început la Târgu Jiu fix la ora 10.00 cu intonarea imnului de stat și cu o slujbă religioasă, care a durat câteva minute bune. Ulterior, prefectul Ion Claudiu Teodorescu a dat citire mesajului pe care premierul Victor Ponta l-a avut de 1 Decembrie, iar după el primarul Florin Cârciumaru și președintele Consiliului Județean, Ion Călinoiu, au rostit discursuri în care au evocat măreția actului istoric realizat la Alba Iulia în urmă cu aproape un secol.

Oficialii respectivi, dar și reprezentanți ai altor instituții publice din județ și nu numai au depus coroane de flori la mausoleul Ecaterinei Teodoroiu. Liderul PDL Gorj, Dan Vâlceanu, a avut ocazia pentru prima dată în noua funcție pe care o ocupă să participe la un astfel de eveniment, în piață fiind prezent și președintele Consiliului de Administrație de la Pandurii, Marin Condescu, alături de alți lideri ai minerilor și energeticienilor. Coroane de flori a depus și Laurențiu Ciurel, din partea Complexului Energetic Oltenia, dar și șefii Poliției, ai Jandarmeriei, Armatei și ai Serviciului Român de Informații.

„Nu mai avem loc săracii de cei bogați”

Dacă în centrul orașului numărul celor dispuși să stea în frig să asculte discursurile lui Teodorescu, Cârciumaru și Călinoiu nu a fost unul deosebit, la restaurantul din spatele Palatului Administrativ înghesuiala a fost maximă. Sute de oameni au venit aici și cu greu au fost opriți de polițiștii locali pentru a nu da năvală cu toții deodată în local. Oficiali ai Primăriei le-au explicat că sunt suficiente porții de fasole cu cârnat și vin fiert pentru toată lumea, dar oamenii o știau pe-a lor. S-au înghesuit de parcă nu mai mâncaseră de zile bune, tot ei țipând și cerând un comportament civilizat.

”Lasă-i domnule să mănânce că le-a venit foame. Bagă în ei acum cât pot. Parcă ar băga în 7 butoaie, nu într-o burtă de om. Am ajuns să nu mai avem loc săracii de cei bogați”, se plângea o bătrână la coadă. O alta de abia a reușit să treacă de cei câțiva polițiști locali care cu greu reușeau să facă față puhoiului, femeia în vârstă fiind convinsă că trebuia să rămână acasă. ”Nu știu cine mă băgă pe mine aici. Mai bine mori acasă și fără fasole și fără ce mai dau ei aici că eu nu mai pot”, a spus pensionara, după care a reușit să intre în restaurant și să se așeze la o masă la care a primit fasolea la care poftise atât de mult.

Cârciumaru se bucură de prezenţa record

În restaurant, cei care s-au înghesuit au scăpat de orice problemă după ce s-au așezat la masă, ospătarii localului fiind acum cei care au avut foarte mult de lucru. ”Facem acest lucru cu multă plăcere de mulți ani. Tot timpul s-a respectat tradiția și la fel este și acum, chiar dacă sunt multe persoane care ne-au trecut pragul”, a explicat unul dintre ospătari. Munca celor de la cantină a fost apreciată  la maxim pentru că boabele de fasole dispăreau din farfurii la fel de repede ca și vinul din pahare. ”Este cea mai bună fasole, cea mai gustoasă. Aș mai vrea o porție. Mulți să știți că nu au ce mânca pe acasă, mă uit pe aici și văd numai boschetari. N-au săracii ce să mănânce și de aia se înghesuie”, a spus o femeie.

Primarul Florin Cârciumaru a apreciat prezența mare a celor care au venit la masa oferită gratuit de municipalitate, fiind convins că nimeni nu va rămâne fără fasole și vin fiert. ”Este, practic, o prezență record. Avem peste 1800 de porții și chiar participanții sunt foarte mulți. Mă bucură acest lucru și pe mine și pe cred că și pe cetățenii din municipiul nostru, prezenți azi aici în număr mare”, a spus edilul.

Vizualizări: 176

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: