Filmări în Gorj pentru un documentar. Realizator, un preot!

Televiziunea Trinitas a Patriarhiei Române realizează filmări pe raza județului Gorj pentru un film documentar. Cel care se ocupă de acest proiect este Alexandru Trușcă, preot și realizator de film documentar. Pelicula va avea o durată de 60 de minute și va cuprinde imagini cu meșteri populari locali, artiști populari, dar și cu obiceiuri de odinioară care se mai păstrează în Gorj.

Documentarul este realizat în parteneriat cu Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Gorj. ”2019 a fost declarat Anul omagial al satului românesc în Patriarhia Română. În cadrul programului editorial al televiziunii, Alexandru Trușcă, preot și realizator de film documentar, realizează un film documentar despre satul românesc. Echipa de la Televiziunea Patriarhiei Române vrea să redea viața țăranului român așa cum este ea”, a declarat Daniela Gapșea, purtătorul de cuvânt al CJCPCT Gorj.

Până acum, echipa de filmare a realizat înregistrări video cu rapsodul popular Ștefan Popescu și cu frații Ilie și Daniel Alexandru, sculptori în piatră. Totodată, a mers la Pîrâul de Pripor, unde a discutat cu Pantelie Rap. Echipa Trinitas TV a ajuns și la meșterul olar Tică Coneru din Bălești, la recomandarea părintelui stareț de la Mănăstirea Lainci, Ioachim Pârvulescu. Miercuri, 10 aprilie, echipa a fost prezentă la Runcu, unde a filmat bocitoarele cu Zorile, un obicei specific Gorjului de Nord și vechi de sute de ani.

Joi, cei de la Trinitas TV vor merge la Polovragi, unde vor discuta cu coșarul Ion Roșu, dar și cu membrii Ansamblului Focloric ”Cheile Oltețului”.

Alexandru Trușcă a mai filmat pentru astfel de documentare în Bistrița Năsăud și București.

Galerie foto



Vizualizări: 1,482

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Civic-media:

Citește și: