Finanţare pentru tinerii afacerişti

Tinerii gorjeni care doresc să obţină finanţare pentru dezvoltarea unei afaceri sunt aşteptaţi să se înscrie în etapa a doua a Programului pentru dezvoltarea abilităţilor antreprenoriale. Aceasta va începe din data de 5 iulie, înscrierile urmând să se facă on-line pe site-ul Agentiei pentru Implementarea Proiectelor si Programelor pentru intreprinderi Mici si Mijlocii (AIPPIMM).

Solicitanţii pot să se înscrie doar până în data de 9 iulie, urmând ca departajarea să se facă după punctajul obţinut în urma completării formularului online, la punctaje egale prevalând ordinea înscrierii. Pot obţine finanţare toate activităţile încadrate în domenii precum transport, depozitare, informaţii, comunicaţii, intermedieri financiare, asigurări, tranzacţii imobiliare, fără niciun fel de restricţii. Leontin Brasoveanu, consilier gr. II în cadrul Oficiului Teritorial pentru Întreprinderile Mici si Mijlocii (OTIMMC) Craiova, spune că mai există şi alte activităţi eligibile, însă cu mici excepţii: „Finanţare mai pot obţine şi cei care se încadrează pe activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice, însă fără activităţile de design specializat şi achiziţii foto, activităţi de servicii administrative şi activităţi de servicii suport (exceptând activităţile de peisagistică şi servicii pentru clădiri), administraţie publică şi apărare, asigurări sociale din sistemul public, învăţământ (fără cel preşcolar), sănătate şi asistenţă socială, dar şi activităţile de instruire şi consultanţă în orice domeniu”. În ceea ce priveşte bugetul alocat programului, în prima etapă se vor aloca 300.000 lei, urmând ca în cea de-a doua să fie repartizată suma de 5.700.000 lei. Beneficiarii eligibili trebuie să fie persoane fizice, cetăţeni români cu vârsta între 18 - 40 de ani care au cel puţin studii medii definitivate sau microîntreprinderi organizate care au mai puţin de doi ani împliniţi de înregistrare la Registrul Comerţului la data depunerii Formularului de înregistrare, fără datorii şi care nu se află în dificultate. Cu sumele obţinute, solicitanţii pot să achiziţioneze echipamente tehnologice, aparate şi instalaţii de măsură, control şi reglare, mijloace de transport auto pentru mărfuri, licenţe, brevete, mărci, francize, etichetare ecologică, taxe pentru înfiinţare societate comercială la Registrul Comerţului,  tehnică de calcul, spaţii de lucru, spaţii de producţie şi spaţii pentru prestări servicii sau mobilier pentru dotarea spaţiilor amenajate pentru activităţi de producţie/ de servicii. În ceea ce priveşte finanţarea, beneficiarii pot opta pentru una dintre cele două scheme aprobate, respectiv cea cu credit bancar (70% nerambursabil, maxim 100.000 lei/beneficiar şi 30% credit, maxim 50.000 lei) sau cea fără credit (70% nerambursabil, maxim 100.000 lei/beneficiar şi minim 30% contribuţie proprie.

Puţini gorjeni înscrişi la cursuri

Sunt avantajaţi în procedura de selecţie cei care au participat şi la cursurile de dezvoltare antreprenorială UNCTAD EMPRETEC, aceştia având din start cu 25 puncte în plus faţă de ceilalţi. Insă tinerii din judeţul nostru nu s-au arătat prea entuziasmaţi să urmeze aceste cursuri nici în prima etapă a programului de anul acesta, nici în cele anterioare. Braşoveanu precizează că la cursurile din 2010 s-au înscris doar şase gorjeni : « Am avut înscrise 60 persoane din toată zona Olteniei, dintre care şase din Gorj. Insă, în total, au promovat doar trei, obţinând 25 puncte, niciunul fiind din Gorj. In ceea ce priveşte etapa a doua, finanţarea celor mai bune planuri de afaceri, în 2009, la nivelul regiunii am avut 41 planuri afaceri depuse, dintre care 8 au primit undă verde pentru finanţare. Din Gorj am avut 14 persoane/firme înscrise, dintre care trei au fost selectate, accesând un credit în valoare de 39102.13 lei”.

Vizualizări: 238

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din :

Citește și: