Finanţare privată pentru Axa Brâncuşi

Două milioane de lei vor veni la Târgu Jiu de la grupul CEZ pentru modernizarea Axei Brâncuşi. Compania se va ocupa de investiţiile ce ţin de partea electrică. Vor fi daţi jos toţi stâlpii de pe Calea Eroilor, iar cablurile vor fi sub pământ. „Banii sunt ca o mană cerească”, a anunţat primarul Marcel Romanescu.

Prima tranşă de bani de la Ministerul Dezvoltării pentru amenajarea Căii Eroilor este de două milioane de euro. În curând, va fi organizată şi licitaţia pentru organizarea primelor lucrări. „În perioada următoare, va fi scoasă la licitaţie. Mai avem şi câteva avize de obţinut. A apărut şi această mare oportunitate de la grupul CEZ. Dacă nu preluau aceste sume, noi trebuia să le acoperim. Am purtat multe discuţii cu oficialii acestui grup şi acesta a preluat această parte de investiţii. Pentru noi, este o mană cerească. Din două milioane de euro, care înseamnă aproape 100 de miliarde de lei vechi, 20 de miliarde de lei vechi vor fi preluate de grupul CEZ. De aceea s-a şi întârziat scoaterea la licitaţie. Trebuie să prindem partea de la biserică la Coloana Infinitului. Documentaţia nu a avut de suferit. Este un proiect general”, a declarat Marcel Romanescu.

Şanse mai mari la UNESCO

Ambasadorul României la UNESCO, Adrian Cioroianu, a vorbit, miercuri, la Târgu Jiu, despre şansele pe care le are Brâncuşi, de această dată. Cioroianu se declară optimist pentru că dosarul nu conţine greşeli şi a fost declarat complet de specialiştii de la Paris. „Dacă recomandarea nu ne va fi favorabilă şi ajungem la concluzia cu Institutul Naţional al Patrimoniului că am putea îndrepta ceva ce ar ţine de dosar, nu exclud ideea de a-l retrage, pentru că plec de la definiţia că se poate întâmpla orice, dar mi se pare foarte puţin probabil”, a explicat Cioroianu.

Chiar dacă Cioroianu susţine că ar fi fost o idee bună ca autorităţile să aştepte finalizarea modernizării Căii Eroilor şi abia atunci să mai încerce să includă operele în patrimoniul mondial, procedura ar fi fost amânată prea mult timp. „Ar fi fost foarte bine să putem face dosarul după modernizarea Căii Eroilor. Proiectul lui Dorin Ştefan mi se pare un proiect admirabil. Va fi nevoie însă de ani de zile până când acel proiect va putea fi pus în practică. Noi putem să ne asumăm responsabilitatea că vrem să facem acel proiect. Ei pot evalua valoarea ansamblului indiferent de acea amenajare urbanistică pe care noi o avem în plan. Amânarea nu mi se pare o soluţie”, a mai spus ambasadorul României la UNESCO.

Vizualizări: 447

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: