Fiscalizarea agriculturii

Disperat să facă rost de bani, Guvernul Ponta ne-a anunțat că va pune biruri pentru toți agricultorii, de la vlădică până la opincă. Adică vor plăti impozit pe veniturile din agricultură și ăia care au 1 ha și ăia care au 25.000 de ha, evident proporțional. Ce nu ne-a spus premierul este legat de impotența guvernelor de a impozita venitul din agricultură și nu mă refer la proprietarul de 1 ha, ci la cei care au făcut o afacere din cultivarea terenurilor fie că le au în proprietate fie că le au în arendă. Practic nici un organism fiscal nu este în stare să spună la această oră câte asociații agricole sunt pe aria de competență, pentru că multe dintre ele au drept documente un caiet după care țin evidența proprietarilor de pământ pe care-l muncesc ei. La caiet nu ești obligat să raportezi producția făcută nicăieri, nu ești obligat să plătești impozite pe venituri, pentru că pur și simplu din punct de vede fiscal nu produci nimic pentru că nu ai teren și nici nu plătești impozit pe pământ, pentru că nu-l ai în proprietate. Dacă toate facilitățile care se acordă fermierilor s-ar raporta la mărimea venitului din agricultură și nu la simpla deținere a unui teren atunci cred că fermierii care nici măcar nu-și muncesc pământul, pentru că tot iau ceva, ar fi nevoiți să-și înregistreze veniturile ca să poată beneficia de facilități.

O să spuneți că exagerez și că pentru o înregistrare corectă ar trebui ca un inspector fiscal să stea în capul tarlalei la secerat și să numere remorcile cu grâu care ies din lan. Nimic mai fals! Nu trebuie să stea nimeni în tarla pentru că dacă tot ce primește un fermier, și vă asigur că are destule facilități atunci când este vorba de 20.000-30.000 de ha, va fi calculat funcție de mărimea veniturilor înregistrate, atunci cu siguranță se vor despărți apele. Cine va dori să rămână în agricultură, unde nu spune nimeni că e ușor, va rămâne, iar șmecherii care dețin teren în arendă și pe care-l declară calamitat în fiecare an numai să încaseze ceva fără să muncească ar dispărea. În lipsa unor reglementări clare care să pună bazele măcar a unei agriculturi corecte și acest guvern și altele care vor mai veni se vor mulțumi să latre la lună și să ia impozit tot de la acel sărman cu un ha de pământ în bătătură.

Marii latifundiari din agricultură fac legea în acest domeniu, ba unii dintre ei mai pun chiar și miniștri, așa că nu mă aștept să se facă ordine acolo unde dacă nu curge… pică. Ce mă doare este că birul va fi tot pe țăran și nu neapărat pe fermierul cu posibilități materiale de necomparat cu ale țăranului tradițional. De câte ori a venit vorba de reglementări clare în agricultură s-a dat la întors pe motiv că să nu ne lăcomim, să nu supărăm talpa țării, să nu cășunăm pe un sector și așa prăbușit. Să nu încercăm să forțăm nota acolo unde nu e cazul. În realitate, nu s-a vrut să se facă ordine pentru că, dacă pe întreprinzătorul mic și mijlociu îl terorizez cu taxele și impozitele, același lucru ar trebui să fac și cu fermierul pentru că și el este un întreprinzător care depinde mai mult decât alții de condițiile meteorologice, dar are și avantajul că de mâncat trebuie să mâncăm toți, pe când de încălțat nu este neapărat nevoie să fim încălțați toți. Desculți putem umbla, dar cu burta goală, ba. De fapt structurile organizatorice din agricultură, ale statului, precum direcțiile agricole, camerele agricole în care se spune că lucrează specialiști sunt anchilozate și  nici măcar nu funcționează la ralanti, ca să nu mai vorbesc de parametrii normali.

Vizualizări: 161

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: