Flori şi arbuşti exotici în serele primăriei Târgu Jiu

Primăria Târgu Jiu are trei sere în care nu sunt plantate doar panseluţe şi muşcate, ci şi plante exotice precum azalee, streliţia sau „Pasărea paradisului”. În serele primăriei se găsesc şi agave, dar municipalitatea nu le foloseşte pentru a produce vestita băutură tequila, ci înfrumuseţează sensurile giratorii din municipiul Târgu Jiu. Tot aici sunt şi câţiva arbuşti de dafin, frunzele acestuia fiind folosite frecvent în bucătăria românească.

În toate cele trei sere administrate de societatea Edilitara sunt câteva zeci de specii de plante, de la cele mai comune până la flori şi arbuşti exotici. Acestea din urmă sunt procurate de angajaţii din sere de la diverşi colegi din ţară. Cea mai impresionantă seră este cea în care sunt adăpostite plantele rare, de toate culorile şi toate mărimile. În serele primăriei sunt adăpostiţi peste iarnă şi palmierii care de regulă pot fi văzuţi în faţa sediului Prefecturii Gorj. „Avem şi câteva specii de plante exotice. Este specia pasărea paradisului, sunt agavele din care se face şi tequila, palmierii care îi punem în faţă la Prefectură, care au floare, avem bougainvillea”, a declarat inginerul horticultor Dorina Gal, şeful secţiei. Acesta a mai spus că speciile de flori exotice rămân în seră şi sunt oferite, rar, în cadrul unor întâlniri de protocol sau la evenimente importante. Costurile anuale cu serele din incinta Aparegio se ridică la circa 200.000 lei, cele mai mari cheltuielile sunt la gaze, folosite pentru încălzirea spaţiilor. Cele mai multe plante sunt produse aici, rar se impune achiziţia de răsaduri, spun cei care se ocupă de întreţinerea serelor.      

PANSELUŢE

Zecile de mii de panseluţe ce vor fi plantate în următoarea perioadă în parcurile de la nivelul municipiului Târgu Jiu sunt de la aceste sere. „La panseluţe lucrăm din luna octombrie. Am început plantatul la primărie. Deţinem un număr de 30.000 de panseluţe iar în rabatele exterioare, adiacente serelor, mai avem încă 20.000 de răsaduri, tot pentru sezonul acesta de plantări. Avem în jur de 6 specii care urmează a fi plantate în rabate, panseluţe, silenă, miozotis, năsturaş, gazania”, a mai spus inginerul Dorina Gal.  

Vizualizări: 431

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: