FNME are o nouă solicitare la ministrul Gerea

Federaţia Naţională Mine Energie (FNME) a trimis o adresă Ministrului Energiei, Andrei Gerea, prin care solicită prelungirea HG 138/2013 prin care CE Oltenia are acces garantat în reţea cu 500 de MW şi încă 600 de MW pentru serviciile de sistem.

Hotărârea expiră pe 1 iulie şi deocamdată nu sunt semne că se va prelungi această decizie. FNME acuză totodată şi managementul bazat pe decizii pompieristice ale Directoratului şi Consiliului de Supraveghere. „Considerăm că situaţia economico-financiară şi socială gravă din prezent a companiei se datorează actului deficitar de management al Directoratului şi al Consiliului de Supraveghere cât şi reglementărilor din legislaţia primară şi secundară a sectorului de activitate unde funcţionează compania. Vă informăm că în ultimele luni au plecat din societate peste 3.000 de salariaţi, iar situaţia prezentată mai sus persistă, managementul companiei apelează doar la soluţii pompieristice de moment (şomaj tehnic, modificări ale programului de lucru, nerespectarea tehnologiilor), care creează tensiuni în rândul salariaţilor“. La managementul dezastruos se adaugă şi problemele de legislaţie. „Având în vedere că situaţia grea a companiei este amplificată şi de tratamentul discreţionar aplicat de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei, scăderea consumului de energie electrică la nivel naţional şi ţinând cont că statul român, prin ministerul pe care îl conduceţi, este proprietarul majoritar, vă solicităm să ordonaţi elaborarea şi susţinerea unui act normativ similar HG 138/2013 fără de care existenţa Societăţii Complexul Energetic Oltenia este pusă în pericol şi implicit siguranţa sistemului energetic naţional”, se arată în comunicatul FNME.

De menţionat ar fi că în campania pentru prezidenţiale din 2014 Guvernul a prelungit această hotărâre pentru CE Hunedoara, nu şi pentru CE Oltenia. Astfel, Hunedoara are asiguraţi 200 de MWH în reţea şi 500 de MW servicii de sistem. Prelungirea hotărârii şi pentru CE Oltenia ar fi redus din dificultăţilor companiei energetice din Gorj.

Vizualizări: 127

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: