FNME: Ciurel bagă societatea în faliment şi nu face nimeni nimic!

Liderii Federaţiei Naţionale Mine Energie (FNME) cred că se impune schimbarea de urgenţă a echipei de conducere a CE Oltenia. Ei cred că rezultatele financiare pe primele şase luni ale anului 2014 arată că Laurenţiu Ciurel şi echipa sa bagă societatea în faliment. Liderul Sindicatului Mine Energie Oltenia, Gabriel Căldăruşe, nu a răspuns la telefon pentru a comenta situaţia financiară a societăţii. În schimb, directorul Medinţu spune că s-a făcut tot ce s-a putut.

Ce proprietar ar ţine un manager atâta timp, se întreabă liderul sindical Dan Pîrvulescu. El spune că managerul politic Laurenţiu Ciurel a demonstrat deja că nu poate să conducă societatea.  „Cât să persişti în actul acesta managerial greşit? Cu onor premierul Ponta a semnat ultima scrisoare cu FMI în care scrie ori 15% ori privatizare majoritară. Cred că a doua variantă. Dar se duc băieţii în direcţia asta cu ochii închişi. Din cauza aceasta, Ciurel promovează un scandal continuu, ca să acopere aceste lucruri. Nu poţi să ai doi ani numai pierdere din exploatare şi să rămâi în funcţie. Şi mereu să spui de certificate, ceea ce era şi înainte, de regenerabile, care erau şi înainte. Asta înseamnă să fi un manager bun, să prevezi anumite situaţii şi să iei măsuri dinainte“, spune Dan Pîrvulescu. El crede că Laurenţiu Ciurel şi echipa sa ar trebui să plece din fruntea CE Oltenia. „E îngrijorător. Cu toate că reviziile nu s-au făcut, s-au amânat drepturi salariale cum ar fi prima de vacanţă, nu s-au făcut achiziţii de terenuri, nu s-a făcut nimic. Îngrijorător e că datoriile pe termen scurt au crescut la 1000 de miliarde de lei vechi. Să nu vorbim de creanţe. O să vedeţi că la Craiova nu au încasat nici 25% din ce au dat. Şi-au bătut joc de oamenii care au muncit“, a mai spus Pîrvulescu.

Liderul sindical Constantin Mitrescu se teme de ce va urma la CE Oltenia.  „Nu pot să spun decât că Ciurel minte la fel ca Ponta. Ăsta bagă unitatea în faliment şi nu face nimeni nimic. În condiţiile astea societatea intră în insolvenţă”.

Medinţu: Am vândut energie la preţul cel mai mare

Directorul Diviziei Energetice a CE Oltenia, Aurel Medinţu, nu a dorit să dezvolte problema legată de pierderile înregistrate de companie în primele şase luni ale anului. Acesta a spus doar că preţul cu care complexul a vândut energie a fost cel mai mare de pe piaţa de energie, însă admite că a fost sub preţul de producţie. „Ce pot să spun eu e că noi am vândut energie la preţul cel mai mare din PCCB. Aici este un întreg mecanism. De ce am vândut aşa? Cum? E mult prea complicat. Dacă se vinde sub preţul de cost ar trebui să nu mai vindem nimic şi să închidem de acum?”, a declarat Aurel Medinţu, directorul Diviziei Energetice a CE Oltenia.

Creţan: Situaţia este dramatică

Sindicaliştii din minerit şi energie aruncă vina pentru situaţia în care se află Complexul Energetic Oltenia pe guvernanţii care subvenţionează producătorii de energie verde şi nu reglementează piaţa de energie. Preşedintele Sindicatului Lignitul Oltenia, Constantin Creţan, speră că până la finele anului compania să reuşească să acopere găurile pe care le-a înregistrat în primul semestru al anului. „Situaţia este într-adevăr dramatică dar am început să funcţionăm din nou bine şi sperăm ca până la sfârşitul anului să recuperăm pierderea pe care am avut-o pe lunile anterioare. Încă nu s-a reglementat problema cu piaţa de energie, Nu este corect ca energiile regenerabile să fie prioritare şi să aibă preţul cel mai mic, finanţate de către noi toţi, din buzunar. Această piaţă care este fluctuantă ne face la un moment dat să vindem la ore de vârf energie şi cu 1 leu MW-ul. Nu este corect şi lucrul ăsta trebuia să îl rezolve Guvernul României şi ANRE. Trebuia să rezolve reglementarea preţului la energie pe piaţă”, a comentat sindicalistul Constantin Creţan.  

PIERDERI

Pierderile înregistrate de CE Oltenia în primele şase luni se datorează în principal tranzacţiilor păguboase de pe piaţa de energie, asta atunci când reuşeşte să vândă.  Complexul vinde megawattul cu 181,32 lei iar costurile de producere se ridică la 209,40 lei, conform raportului întocmit de Consiliul de Supraveghere al CE Oltenia. 

LINKURILE CĂTRE BILANTUL S1 - 2014 ŞI RAPORTUL CONSILIULUI DE SUPRAVEGHERE

http://www.fondulproprietatea.ro/sites/default/files/situatii_financiare_30.06.2014-_depuse_0.pdf

http://www.fondulproprietatea.ro/sites/default/files/raport_consiliu_de_supraveghere_s1_2014_0.pdf

Vizualizări: 144

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: