FNME explică de ce a semnat controversatul acord cu administrația

Dezamăgire și revoltă printre salariații Complexului Energetic Oltenia, afiliați la Federația Națională Mine Energie. Liderii sindicali au renunțat fără luptă la art. 153 din actul adițional la Contractul Colectiv de Muncă, în baza căruia ar fi trebui majorate veniturile oamenilor cu salarii mici.

Articolul 153 impunea părților ca din rezerva la fondul de salarii să fie parțial rezolvată situația discrepanțelor salariale dintre oameni care au aceeași meserie și fac aceeași muncă, dar între salariile lor sunt diferențe de sute de lei pe lună. Inechitățile durează de ani buni, dar salariații au avut convingerea că în decembrie vor fi parțial eliminate. Asta și ca urmare a promisiunilor ferme făcute de președintele Directoratului, Sorin Boza. „Vom aplica 100% prevederile contractului colectiv de muncă, care reprezintă lege pentru toată lumea din acest complex. Și cu asta am spus tot. Ce spune 153, aia facem. Nu ne abatem nici în stânga, nici în dreapta. Îmi doresc în primul rând, e visul meu, să lucrăm în primul rând la cei cu salarii mici”, spunea Boza la Tele 3 cu câteva zile înainte de renunțarea la aplicarea articolului 153.

Dumitru Pîrvulescu, președintele FNME, a explicat de ce a votat pentru împărțirea fondului de salarii în mod egal la toți salariații. „Și eu sunt deranjat, dar gândiți-vă ce însemna să nu semnez un acord. Atunci eram acuzați de 80% dintre salariați, care nu sunt în situația de a primi acele creșteri pentru a elimina discrepanțele. Lăsam la latitudinea administrației să împartă sau să nu împartă rezerva la fondul de salarii. Știți foarte bine că din 2012 nu s-a mai împărțit economia la fondul de salarii, e prima dată când se împarte”, a spus Pîrvulescu la Radio Infinit. Întrebat dacă se vor mai elimina vreodată aceste discrepanțe, Pîrvulescu a spus că: „Eu sunt dator să sper, că dacă nu aș spera, aș pleca”.

REACȚIE

Sindicatul Liber EMC Roșia, afiliat la FNME, a reacționat pe pagina de socializare: „Dezamăgire și revoltă, astea sunt cuvintele care descriu cel mai bine starea de spirit a multor salariați CE Oltenia, dar și a unor sindicate și sindicaliști. Negocierile cu administrația ce au privit împărțirea rezervei la fondul de salarii nu a adus armonizarea veniturilor, atât de mult clamată în spațiul public, situație în care mii de oameni se simt trădați de sindicate și managerul Boza”.

Vizualizări: 1,985

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: