FNME, scrisoare deschisă către guvern

Liderii Federației Naționale Mine Energie, care reprezintă aproape jumătate din salariații Complexului Energetic Oltenia, au anunțat că trimit o scrisoare deschisă guvernului, pentru a semnala problemele legate de plata certificatelor pentru emisii de gaze cu efect de seră.

Numărul de certificate de carbon pe care CE Oltenia trebuie să se achiziționeze într-un an este calculat în funcție de poluarea pe care o produc cele patru termocentrale. Pentru 2019 se estimează că această taxă pe poluare va reprezenta mai mult de jumătate din cifra de afaceri a CE Oltenia.

Dumitru Pîrvulescu, președintele FNME, a spus că în următoarele zile federația va face o scrisoare deschisă către guvern. “Ceea ce se întâmplă în sistemul energetic în momentul de față nu este tocmai în regulă și nu este în regulă în primul rând pentru consumator. În momentul în care au apărut aceste costuri cu certificatele de carbon, Complexul Energetic Oltenia și ceilalți producători mai mici de energie pe piață de cărbune au mers în piață cu niște prețuri mai mari, care înglobau aceste certificate. Ulterior, și alte companii care nu au astfel de costuri au mers în piață cu prețuri foarte mari”, a spus Pîrvulescu la Radio Infinit, menționând că prețul energiei a crescut artificial în ultimii ani.

“Dacă guvernul nu stabilește o politică energetică, o să ne trezim noi, consumatorii, cu prețuri din ce în ce mai mari, iar companiile care nu au costuri mari vor avea profituri gigantice”, a mai spus Pîrvulescu. (A.A.)

Vizualizări: 2,500

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: