Excavatoare cu zeci de mii de ore de staționare în carierele din Gorj

Situație tot mai gravă în mai multe cariere din Complexul Energetic Oltenia unde există excavatoare care nu s-au mai mișcat nici măcar un centimetru de mai bine de doi ani. Cele mai multe probleme sunt la Cariera Roșia, unde mai multe excavatoare au strâns zeci de mii de staționare în ultimii ani din cauza lipsei fronturilor de lucru.

Managerul Complexului Energetic Oltenia, Sorin Boza, a explicat că numai la Pinoasa un excavator a fost mai mult blocat de la începutul acestui a. A înregistrat peste cinci mii de ore în care nu s-a mișcat. “Pinoasa a avut un buget de steril de aproape 10,2 milioane de tone. Va realiza un buget de 9,4 milioane de tone. Un minus de 700 de mii de tone de steril. La cărbune, va avea un câștig de 260 de mii de tone de cărbune. Am avut probleme mecanice, electrice. Am avut 300 de ore de incidente tehnice. Excavatorul 1407 a fost aproape blocat de la începutul anului. A avut 5500 de ore lipsă front de lucru”, a spus Boza, la Accent TV.

Probleme mult mai grave sunt la Cariera Roșia, acolo unde un excavator nu a mai fost pus în funcțiune de mai bine de doi ani. Motivul este același, iar de lipsa fronturilor de lucru se lovesc aproape toate carierele de cărbune din Gorj.

„Cariera Lupoaia a avut o producție de peste 2 milioane de tone, a realizat un program la 7 zile pe săptămână. S-a realizat 95%. Cariera cu cele mai mari probleme este Cariera Roșia, unde ne-am confruntat cu pierderea avizului de mediu, dar am avut excavatoarele 2002 și 1409 oprite din noiembrie 2017 pentru că nu s-a emis nici astăzi hotărârea de Guvern privind scoaterea din circuitul silvic a suprafeței de 27 de hectare. Am avut excavatorul 1412 M care staționează din octombrie 2018 până în mai 2019 pentru că nu s-a emis HG de care vorbeam mai devreme. Lipsă front de lucru la excavatorul 1305, la fel și pentru excavatorul 2001, aproape 5500 de ore din lipsă de front de lucru. Cea mai mare problemă o vom avea la Roșia. Am realizat descopertă puțină, aproape 70% din lipsă de front de lucru”, a mai spus Sorin Boza.

Vizualizări: 3,912

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: