Focar de rabie la Bustuchin

Un nou focar de rabie a fost diagnosticat în Gorj, la o bovină din gospodăria unui cetăţean din comuna Bustuchin. Ancheta epidemiologică preliminară a relevat faptul că animalul a fost scos la păşunat, unde a avut posibilitatea de a veni în contact cu animale sălbatice – posibila sursă de infecţie, manifestând semne nervoase ce puteau fi atribuite rabiei. Animalul a fost ucis şi a fost expediat imediat la laborator.

Al unsprezecelea focar de rabie înregistrat în Gorj, de la începutul anului şi până în prezent, a fost diagnosticat în data de 11 iunie, la o bovină din gospodăria unui cetăţean din Bustuchin.

Ca urmare a examenului complex efectuat în cadrul Laboratorului Sanitar Veterinar şi pentru Siguranţa Alimentelor Târgu Jiu s-a diagnosticat rabia la respectivul animal şi au fost instituite măsurile sanitare veterinare specifice bolii. Au fost notificate Direcţia Silvică Gorj, Asociaţia Judeţeană a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi, Primăria Bustuchin şi primăriile localităţilor vecine pentru a lua măsurile ce se impun în astfel de situaţii. “Toţi deţinătorii de animale trebuie să ia masuri de evitare a contactului acestora cu animalele sălbatice care constituie sursa de infecţie pentru transmiterea rabiei şi să anunţe imediat la medicul veterinar, lucrătorii de poliţie sau administraţia publică locală orice modificare a comportamentului animalelor domestice şi sălbatice: agresivitate excesivă, salivaţie abundentă, hidrofobie, pică, dromomanie”, a precizat Ion Iliuţă, directorul Direcţiei Sanitar-Veterinare Gorj.

VACCINARE

În data de 11 iunie a început, la nivel naţional, campania de vaccinare a vulpilor prin distribuire aeriană de momeli vaccinale, iar în data de 18 iunie va fi declanşată şi campania de vaccinare a vulpilor, prin amplasarea de momeli vaccinale la vizuină, pentru a elimina sursa de rabie.

Vizualizări: 165

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: