Fost ministru al Sănătății, la Târgu Jiu: Criză majoră în spitale!

Ne confruntăm cu cea mai mare criză în spitale din ultimii 30 de ani! Afirmația a făcut-o un fost ministru al Sănătății, prezent la Târgu Jiu. Nicolae Bănicioiu a declarat că salariile au crescut în sectorul de sănătate, iar ca să fie acoperite s-a tăiat din fondurile de investiții și de medicamente.

Fostul ministru al Sănătății, Nicolae Bănicioiu, susține că, în prezent, multe spitale duc lipsă de medicamente esențiale: “Azi, în spitalele românești nu mai găsiți nici consumabile și nici medicamente. E, practic, cea mai mare criză de medicamente și consumabile din anii 1990 încoace. Tot ce înseamnă medicație esențială, oncologică, lipsește cu desăvârșire".

Salariile majorate în sistem au creat un adevărat haos financiar. Mulți directori n-au avut încotro decât să taie de la alte capitole ca să acopere lefurile majorate în ultima perioadă. „Nu este echitate între cei care lucrează în sistem. Unora le-au scăzut salariile, altora, în mare parte, le-au crescut. N-am făcut nicio afacere. Investițiile, nu că au scăzut, să le luăm în cifre. În 2015, eu catalogam investițiile ca fiind foarte mici, la un buget de un miliard și  jumătate. Anul acesta, vorbim de 100 de milioane din care se tot taie și au fost redirecționați către alte cheltuieli plus că aceste creșteri, nemaiavând ce pune în loc, s-a luat de la medicație și tot ce înseamnă funcționare a unui spital”, a declarat fostul ministru, la Târgu Jiu.

Banii de la investiții, la salarii

Situația este confirmată și de managerul unității medicale din Târgu Jiu. Spitalul Județean cheltuiește 10 milioane de lei cu cei peste 1200 de angajați. Asta înseamnă aproape 80% din bugetul spitalului. „Dacă, în luna ianuarie, când se plătesc salariile aferente lunii decembrie, de exemplu, fondul de salarii era undeva la 77 de miliarde de lei vechi, și reprezenta cam un procentaj de 77% din totalul bugetului, în luna octombrie s-a ajuns undeva la 101 miliarde de lei. A trebuit să venim cu anumite măsuri privind reducerea unor cheltuieli de funcționare. Din păcate, a trebuit să venim și cu reducerea unor sume cu care voiam să facem anumite  investiții. În schimb, am găsit înțelegere la Consiliul Județean, să ne sprijine pentru investiții. Am mai demarat și noi acțiuni să găsim sponsorizări, donații, soluții alternative”, a explicat managerul Spitalului Județean Târgu Jiu, Gigel Capotă.

Vizualizări: 1,187

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: