Fost primar al PSD Gorj, 7 ani de puşcărie pentru corupţie

Constantin Pârvulescu, fostul primar din Fărcăşeşti, a primit acum verdictul final de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi, aşa cum nici măcar el nu mai spera în libertate, pentru şapte ani va rămâne în spatele gratiilor. Justiţia l-a lăsat şi fără banii şi bunurile primite ca şpagă în cele două mandate, fostul edil din Fărcăşeşti urmând să dea înapoi din ceea ce a luat fără să i se cuvină, sumele confiscate fiind mari.

Constantin Pârvulescu este în spatele gratiilor din 3 martie 2011 şi acolo ar trebui să rămână până în 2018. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis ca el să fie condamnat la şapte ani de închisoare, cu executare, pedeapsă pe care o primise şi la Curtea de Apel Craiova, numai că la fiecare instanţă faptele sale au fost încadrate diferit de către judecători. Dacă mai punem şi că la Tribunalul Gorj fostul edil primise 8 ani de puşcărie, putem considera că a scăpat chiar mai ieftin decât lăsa să se întrevadă verdictul din primăvară de la Târgu Jiu. Decizia judecătorilor gorjeni a fost menţinută la Craiova şi Bucureşti în privinţa altor două persoane puse sub acuzare în acest dosar, respectiv pe nora lui Pârvulescu, Anda Luiza, şi pe un cumnat al acestuia, Constantin Ciciu. Ambii au câte doi ani de închisoare cu suspendare.

Şpăgile – bani, apartamente, o brutărie şi nişte dinţi…

Verdictul de acum a devenit posibil după ce omul de afaceri Andrei Gheorghe Barna s-a autodenunţat la Direcţia Naţională Anticorupţie, unde a povestit cum a trebuit să dea şpăgi peste şpăgi pentru ca firma lui să obţină contracte la Primăria Fărcăşeşti. Omul de afaceri s-a dus la DNA şi a vorbit acolo despre brutăria pe care i-a făcut-o lui Pârvulescu în comuna pe care o conducea, dar şi despre cum i-a luat un apartament la Târgu Jiu şi unul la Bucureşti.

Banii daţi în mână au fost „fără număr”, acesta relatând şi că i-ar fi plătit edilului PSD lucrările dentare făcute la un cabinet stomatologic din Bucureşti, Barna luând în acest sens chitanţe pe care le-a înregistrat în contabilitate. Omul de afaceri a mers la DNA într-un moment în care firma sa avea 85% din contractele Primăriei Fărcăşeşti, cu toate acestea firma intrând în faliment din cauza şpăgilor plătite. După ce firma a intrat în faliment şi Pârvulescu a fost încătuşat, Barna s-a trezit şi el băgat după gratii, după ce fusese condamnat la 4 ani de puşcărie pentru evaziune fiscală.

Toată averea „se confiscă”

Diversele instanţe implicate în soluţionarea în justiţie a acestui dosar de corupţie au decis ca de la Constantin Pârvulescu să fie confiscaţi bani şi bunuri pentru care fostul edil ar putea primi lejer titlul de „ciocoi”, termen la modă în aceste zile de campanie electorală pe malul Jiului. Sechestrul asiguratoriu pe care procurorii DNA l-au pus pe proprietăţile lui Pârvulescu a fost menţinut de către judecători pe parcursul întregului proces, iar acum, la final, cel mai probabil se va trece la recuperarea sumelor stabilite prin sentinţele magistraţilor.

Instanţa l-a obligat pe Constantin Pârvulescu să-i restituie Andrei Gheorghe Barna suma de peste 660.000 de lei şi echivalentul în lei a 39.500 de euro, reprezentând bani, bunuri şi servicii pretinse de fostul primar de la denunţător. De asemenea, Curtea de Apel Craiova a decis şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a confirmat confiscarea, în interesul statului, a sumei de 15.065 lei şi echivalentul a 10.000 de mărci germane, la cursul BNR de la 1 ianuarie 2002, sumă ce va fi reactualizată la data executării.

Sumele respective reprezintă bani şi bunuri pe care fostul primar le-ar fi primit ca mită de la un alt denunţător al său, Iulius Cristinel Dobroiu, care a declarat pe parcursul procesului că nu solicită instanţei restituirea banilor şi bunurilor date.

Nu e linişte la Fărcăşeşti

Dacă după arestarea lui Pârvulescu lucrurile ar fi trebuit să reintre în normal în comuna condusă de acesta, lucrurile nu stau deloc aşa. Dănuţ Bălu, desemnat iniţial ca primar interimar şi confirmat în vară în funcţie,riscă şi el acum un referendum de suspendare din funcţie, după ce foştii colegi ai lui Pârvulescu din Consiliul Local au strâns semnături ca să-l zboare din funcţie. Poliţia verifică însă de ceva vreme sutele de semnături de pe tabele şi în funcţie de concluziile anchetei Prefectura va decide în privinţa organizării unui referendum.

Vizualizări: 167

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: