Guvernul Ponta a semnat cu FMI privatizarea majoritară a CE Oltenia

Politicienii din Gorj mint atunci când spun că guvernul Ponta nu va privatiza Complexul Energetic Oltenia. Dovada în acest sens a fost prezentată ieri de Tudor Barbu, candidatul PP-DD la un post de senator în Gorj. Acesta ne-a pus la dispoziţie Scrisoarea de intenţie semnată pe 12 septembrie 2012 de Guvernul Ponta cu Fondul Monetar Internaţional. În document scrie negru pe alb, cu privire la Complexul Energetic Oltenia: „Semnarea contractului cu consultantul juridic şi de tranzacţie pentru privatizarea MAJORITARĂ (IPO de 15% din capital şi vânzarea a încă 50% din acţiunile statului unui investitor strategic) până la finele lunii noiembrie 2012”.

VEZI DOCUMENTUL AICI!

Nu mai departe de acum două zile, preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, Ion Călinoiu, dădea asigurări că nu se pune problema privatizării majoritate a CE Oltenia, ci doar a unei majorări de capital de 15%. „Există o mică temere cu privire la privatizare, pe care o întreţin cei care vor să producă panică. Privatizare nu se va face, va fi o majorare de capital, astfel că statul va rămâne mereu majoritar”, a spus Ion Călinoiu. O afirmaţie asemănătoare a făcut şi directorul general al complexului, Laurenţiu Ciurel, cu zece zile în urmă. Ciurel a spus aceeaşi poveste cu majorarea de capital, dar documentul trimis de guvern Fondului Monetar Internaţional arată că majorarea de capital cu 15% este doar prima etapă. Urmează „vânzarea a încă 50% din acţiunile statului unui investitor strategic”. Documentul pe care ni l-a pus la dispoziţie Tudor Barbu este semnat în numele guvernului de ministrul de Finanţe Florin Georgescu şi din partea BNR de guvernatorul Mugur Isărescu.

Privatizarea CE Oltenia, esenţială pentru viitorul acord cu FMI

Scrisoarea de intenţie trimisă de guvern Fondului are 44 de pagini şi cuprinde toate angajamentele luate de guvernul Ponta. Intenţiile guvernului USL cu privire la privatizarea majoritară a Complexului Energetic Oltenia se regăsesc la pagina 15 din documentul citat. Iată integral pasajul: „Alte companii programate pentru oferirea spre privatizare până la începutul anului 2013 sunt: (i) noul producător de energie Hunedoara, ce va fi creat până la finele lunii septembrie 2012 prin fuzionarea centralelor Paroşeni şi Mintia şi a celor patru mine viabile ale CNH (privatizare majoritară); şi (ii) noul producător de energie Oltenia (privatizare majoritară). Privatizarea Complexului Energetic Oltenia este esenţială datorită volumul mare de investiţii de care are nevoie şi al rolului critic pe care îl joacă acesta în securitatea energetică a României. Ţinând seama de acest aspect, vom semna un contract cu un consultant juridic şi de tranzacţie pentru privatizarea Complexului Oltenia până la finele lunii noiembrie 2012 (criteriu de referinţă structural). Am putea proceda la listarea duală a unor oferte publice dar ne vom asigura că aceasta nu conduce la întârzieri nenecesare în procesul de privatizare. Totodată, vom lichida companiile neviabile şi ne propunem să depunem o cerere de lichidare a C.N. Huilei până la finele lunii septembrie 2012 şi a Termoelectrica până la începutul lunii octombrie 2012”.

Managementul privat, un pas spre privatizare

Din documentul înaintat de guvern FMI rezultă că managementul privat este doar un pas spre privatizare. De altfel, Laurenţiu Ciurel, cel care a participat la interviul pentru postul de manager privat, a recunoscut că jumătate din timpul de patru ore a fost dedicat întrebărilor despre privatizare.

Iată paşii pentru privatizarea Complexului Energetic Oltenia, aşa cum sunt descrişi în documentul trimis de guvernul Ponta la FMI:

 Numirea echipei de management şi a membrilor consiliului de administraţie profesionişti dintr-o listă scurtă de candidaţi calificaţi selectaţi de o firmă independentă de resurse umane până la finele lunii septembrie 2012;

 Semnarea contractului cu consultantul juridic şi de tranzacţie pentru privatizarea majoritară (IPO de 15% din capital şi vânzarea a încă 50% din acţiunile statului unui investitor strategic) până la finele lunii noiembrie 2012;

 Lansarea unei licitaţii pentru până la începutul anului 2013, în vederea lansării licitaţiei pentru investitorul strategiei la scurt timp după aceea.

Având în vedere că numirea managerului privat se va face în decembrie, deci cu o întârziere de trei luni faţă de termenul asumat, probabil că şi privatizarea va fi amânată pentru jumătatea anului viitor.

Sindicatele aveau semnale

Sindicatele din minerit şi energie par să fie pregătite pentru surpriza neplăcută a guvernului Ponta. Iată ce declara acum câteva zile liderul de sindicat Constantin Mitrescu, întrebat dacă este posibil să avem parte de o privatizare majoritară a CE Oltenia: „Noi nu suntem chiar aşa de naivi şi, în consecinţă, prin mijloacele noastre sindicale, vom încerca să oprim această vânzare a ceea ce a mai rămas din industria noastră, mai ales din industria energetică. Mai ales în condiţiile în care Complexul Energetic Oltenia este o unitate viabilă, o unitate profitabilă, nu merge pe pierderi. Nu se compară cu Oltchim sau cu alte găuri negre din economie, ca să spui că ai un motiv ca să vinzi. Aceasta este o societate bună, o societate profitabilă, care aduce destui bani la bugetul statutului, fără să consume un leu”.

În luna august, Ponta acuza fostul guvern

Premierul Victor Ponta a făcut declaraţii în august pe tema privatizării CEO. Premierul a fost atunci la Târgu Jiu însoţit de mai mulţi oficiali din guvern, printre care şi Gelu Diaconu, secretar de stat în Ministerul Economiei. Întrebat despre privatizare, secretarul de stat a dat să spună adevărul: ”Angajamentul pe care ni l-am asumat în memorandumul încheiat cu Fondul Monetar Internațional prevede atât privatizarea majoritară a companiei, cât și utilizarea variantei de listare la bursă a unui pachet cu 15%”.

Atât a apucat să spună Diaconu, că imediat Ponta i-a luat vorba din gură. ”Am vrut ca domnul secretar de stat să vă explice cum stau lucrurile din punct de vedere tehnic. Acum, din punct de vedere politic, cât voi fi eu prim ministru, vorbim doar de listarea unui pachet de 15%”, susţinând că fostul guvern a avut alte intenţii. Ultima scrisoare de intenţie către FMI, cu toate angajamentele de mai sus, este exclusiv a guvernului Ponta, care ascunde însă adevărul, pentru că ar da foarte rău în rândul minerilor şi energeticienilor în plină campanie electorală.

Vizualizări: 212

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: