Abuzuri grosolane ale Primăriei Târgu Jiu în procesul electoral

Primăria Târgu Jiu şi instituţiile subordonate fac abuzuri grosolane în încercarea de a-i împiedica pe contracandidaţii lui Victor Ponta să îşi promoveze mesajul electoral. Toţi stâlpii Transloc, societate de transport aflată în subordinea primăriei, au fost puşi la dispoziţia lui Victor Ponta, pentru a-şi amplasa bannere electorale. Toate vitrinele spaţiilor comerciale aflate pe terenul primăriei (Piaţa Centrală, Piaţa Mică, Piaţa de Flori, zona Digului, etc) sunt tapetate exclusiv cu portretele candidaţilor USL. Poliţia comunitară este angrenată în ruperea afişelor altor partide, iar angajaţii primăriei merg din bloc în bloc pentru a împărţi scrisori în care primarul Cârciumaru îşi exprimă susţinerea pentru candidatul Victor Ponta.

O armată de oameni plătită din bugetul Primăriei Târgu Jiu a fost angrenată în lupta electorală, în favoarea lui Victor Ponta. Abuzurile primăriei şi ale instituţiilor subordonate nu sunt fără precedent. Au loc la fiecare alegeri şi sunt cu atât mai grosolane, cu cât miza politică este mai mare. Candidatura lui Dan Diaconescu pe acelaşi colegiu cu Victor Ponta a crescut miza acestor alegeri, astfel încât mobilizarea este mai mare ca niciodată. La aceste alegeri se joacă funcţia de prim-ministru, spun ambele părţi. Un eşec al lui Victor Ponta, destul de puţin probabil, dar totuşi posibil, ar pune punct nu numai unei cariere politice, dar şi unui tip de control al judeţului, în care sunt implicaţi politicieni, poliţişti, oameni de afaceri etc, care au închis judeţul în faţa oricăror investitori din afară.

Faţa lui Ponta, pe toţi stâlpii Transloc

Toate partidele au făcut cereri pentru afişaj electoral şi pentru amplasarea de bannere. Pentru că sunt cinci partide care au liste complete în Gorj, Primăria Târgu Jiu a stabilit o regulă pentru cei peste 400 de stâlpi Transloc. Fiecare partid poate pune două bannere (din acelea mici, prinse de un singur stâlp), după care trebuie să lase ceilalţi opt stâlpi la dispoziţia celorlalţi candidaţi.

Regula a fost valabilă vineri după-amiază, când partidele politice au primit astfel de răspunsuri. Fiind vineri, salariaţii primăriei şi ai serviciilor subordonate au terminat programul la ora 13.00, aşa că nimeni nu a obţinut toate aprobările necesare. În afară de USL, care a ocupat toţi cei 400 de stâlpi Transloc, cu portretul lui Victor Ponta. Celelalte partide abia au reuşit să pună cinci-şase bannere în Târgu Jiu, din acelea mari, prinse de câte doi stâlpi CEZ. Şi aici, locurile cu cea mai mare vizibilitate au fost luate de USL.

Pieţele publice, tapetate cu afişe USL

Toate, dar absolut toate vitrinele magazinelor din Piaţa Centrală, care este în administrarea primăriei, sunt tapetate cu postere electorale marca USL. Chiar şi candidaţi din afara colegiilor din care face parte Târgu Jiu, au parte de afişaj. Cu o singură condiţie, să fie de la USL. Nu mai punem la socoteală faptul că afişele sunt de două ori mai mari decât limita legală. Legea prevede că afişele electorale nu pot fi mai mari de A3, cu excepţia panourilor publicitare contractate.

Ei bine, şi la Piaţa Mică este aceeaşi situaţie. La Piaţa de flori din centru la fel, pentru că toate spaţiile aparţin primăriei Târgu Jiu. Vânzătorii spun că s-au obişnuit să pună aceste afişe, numai cu PSD, pentru că aşa sunt nevoiţi să facă mereu. „Noi de ei depindem, nu avem de face”, a spus o vânzătoare, nemulţumită că este luată la întrebări. „Să nu-mi daţi numele în ziar, că rămân pe drumuri”, a strigat aceasta.

Staţiile de troleibuz şi autobuz sunt şi ele „roşii”, ca la fiecare scrutin electoral de mai bine de zece ani.

Oamenii primăriei, trimişi să împartă scrisorile lui Cârciumaru

Primarul Florin Cârciumaru a făcut o scrisoare deschisă către locuitorii din Târgu Jiu, în care acestora li se spune să nu aleagă circul şi să îl voteze pe Victor Ponta. Mare parte a acestor scrisori a fost distribuită de salariaţi ai serviciilor şi instituţiilor aflate în subordinea primăriei.

Primăria are şi un pretext pentru a scoate oamenii din birouri. Oficial, aceştia merg să le atragă atenţia persoanelor care au actele expirate că trebuie să le reînnoiască. Practic, dacă tot au un drum de făcut, de ce nu ar duce şi nişte scrisori. Interesant este că aceeaşi primărie Târgu Jiu anunţa în luna octombrie că ar trebui să îi înştiinţeze pe cetăţeni că trebuie să încheie asigurarea obligatorie pentru locuinţe. „Costă 300.000 de RON să înştiinţăm toţi cetăţenii şi nu avem aceşti bani”, spunea atunci Mariana Budulan, director Impozite şi Taxe Locale. Asta ca să ne facem o idee cât efort bugetar face primăria în campania lui Victor Ponta. Iar despre implicarea Poliţiei Locale în campanie, este un subiect arhicunoscut opiniei publice.

Corturile de campanie, trimise în afara oraşului

Au fost şi partide care au încercat să amplaseze corturi electorale, din care să ofere publicului informaţiile necesare. Primăria chiar a dat aprobări pentru amplasarea corturilor, chiar în zona pietonală din Târgu Jiu, în faţa teatrului. Le-a retras a doua zi, pe motiv că „o comisie” a decis să nu permită amplasarea corturilor în spaţiul pietonal din centru. Şi nici pe trotuare. Nici în parcări. Nici în spaţiile verzi. Niciunde, cu alte cuvinte, sau nu acolo unde ar putea fi vad. Staff-urile de campanie au fost trimise să găsească locuri care să corespundă acestor criterii, dacă vor aprobări. Pentru că primăria nu a fost în stare să indice măcar un loc. Asta pentru că încă nu a cerut Victor Ponta.

PRESIUNI

Motivul pentru care primăria dă iniţial aprobări, după care le retrage, este acela că între timp, oamenii lui Ponta află şi pun presiune pe primarul Cârciumaru, forţându-l să încalce propriile reguli. Este vorba de prefectul Claudiu Teodorescu şi un anume Vlad, cel mai probabil Vlad Stoica, şeful cancelariei Ponta.

BLATURI

Pentru PSD Gorj, este prima dată de ani buni în care trebuie să lupte în alegeri la Târgu Jiu. Obiceiul ultimelor scrutine, atât parlamentare cât şi pentru Primăria Târgu Jiu, a fost acela de a face blaturi cu toate formaţiunile politice. Cârciumaru şi Ponta au avut doar contracandidaţii pe care i-au vrut, şi era cât pe-aici să fie şi de data asta la fel. Candidatura lui Dan Diaconescu le-a stricat planurile unei campanii de vacanţă.

Vizualizări: 236

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: