Bebeluşul subnutrit a murit. Mama, cercetată pentru omor!

Bebeluşul subnutrit care a ajuns sâmbătă în stare critică la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Târgu-Jiu a decedat. Pe numele mamei, poliţiştii au întocmit iniţial un dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de rele tratamente aplicate minorului, însă oamenii legii au schimbat încadrarea faptei după decesul bebeluşului în infracţiunea de omor. Paradoxal, Protecţia Copilului a constatat că ceilalţi patru copii ai familiei sunt în siguranţă alături de mama lor.

Bebeluşului care a ajuns sâmbătă la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Târgu-Jiu, prin transfer de la Motru, şi care a şocat toţi medicii a decedat luni după amiază. Micuţul avea şase săptămâni şi cântărea sub două kilograme, iar specialiştii au decis să-l transfere de urgenţă la Craiova, însă nici medicii de aici nu au reuşit să facă nimic pentru a-l salva. „Ne-a fost adus cu SMURD-ul un bebeluş de şase săptămâni în stare critică. A fost supus unor investigaţii amănunţite, însă starea lui de sănătate era una precară. A fost monitorizat în permanenţă în Secţia de Terapie Intensivă a Secţiei de Pediatrie. Micuţul a primit tratamentul necesar, a fost intubat şi ventilat mecanic pentru că avea o greutate în respiraţie. Din păcate a decedat în ciuda eforturilor noastre de a-l salva. Copilul era subnutrit. Starea lui a fost una critică de la început şi ne aşteptam să nu reziste. Din păcate, totul s-a întâmplat pentru că nu a fost hrănit aşa cum trebuie. Micuţul ar fi trebuit să bea lapte la vârsta lui. Autorităţile trebuie să vadă de ce mama nu l-a hrănit, dacă s-a întâmplat acest lucru din neştiinţă, din neglijenţă sau intenţionat. Ar trebui luaţi la întrebări şi asistenţii sociali care monitorizau familia şi ar trebui verificat şi în ce condiţii trăiesc restul copiilor pe care femeia îi are acasă”, a declarat Cristina Geormăneanu, purtător de cuvânt Spitalul din Craiova. 

Ceilalţi patru copii, lăsaţi cu mama criminală

Copilul provenea dintr-o familie care mai are patru copii şi nici unul dintre părinţi nu are serviciu. În urma anchetei demarate de către Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Gorj, reprezentanţii instituţiei au ajuns la concluzia că fraţii bebeluşului decedat trebuie lăsaţi în continuare în grija părinţilor, întrucât nu au fost depistate probleme care să impună scoaterea lor din mediul familial.

“Din primele constatări, copiii nu sunt în pericol la domiciliu. Ei se află sub îngrijirea tatălui, locuinţa este încălzită, iar minorii au mâncare. Din cei patru copii, trei sunt elevi şi frecventează cursurile şcolare. Cel mai mare dintre fraţi are 10 ani, iar cel mai mic este în vârstă de trei ani. Ancheta nu este încă finalizată. Dat fiind evenimentul care s-a întâmplat cazul va fi monitorizat permanent atât de către autorităţile locale, cât şi de Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Gorj”, a declarat Ninela Gruia, director adjunct în cadrul DGASPC Gorj. 

Dosar penal pentru omor

La naştere, bebeluşul a avut o greutate de trei kilograme. Mama lui, care susţine că îl hrănea, nu a putut explica de ce după şase săptămâni avea doar două kilograme.

Pentru că bebeluşul a murit după ce a fost lăsat nemâncat de mama lui, poliţiştii au schimbat încadrarea faptei şi o cercetează pe femeie pentru infracţiunea de omor. „Poliţiştii au deschis iniţial un dosar penal pe numele femeii sub aspectul săvârşirii infracţiunii de rele tratamente aplicate minorului, dar pentru că acesta a decedat s-a schimbat încadrarea în omor. Dosarul a fost trimis Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj”, a declarat George Neagoe, purtător de cuvânt IPJ Gorj.

În funcţie de cercetările poliţiei, Protecţia Copilului va stabili dacă părinţii vor fi decăzuţi din drepturi. „Noi facem o anchetă în acest caz, aşteptăm şi verdictul dat de poliţie şi atunci stabilim dacă părinţii sunt decăzuţi din drepturi. Există posibilitatea să se întâmple acest lucru”, a declarat directorul instituţiei.

Vizualizări: 227

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: