Fostele centralele termice, case pentru oamenii străzii

Centralele termice de cartier, ce au asigurat în trecut încălzirea blocurilor din Târgu Jiu, au devenit adevărate ruine și reprezintă un focar de infecție pentru cei care viețuiesc în preajma lor. Aproape două decenii au trecut de când aceste instalații au fost dezafectate de municipalitate, după ce treptat, treptat, târgujienii și-au montat centrale de apartament. Cele cărora administrația locală nu le-a dat o utilitate au fost însușite de oamenii străzii care creează neplăceri celor din blocurile învecinate, aducând multe mizerii și făcând gălăgie. 

Dacă pentru unele dintre clădirile fostelor centrale termice din Târgu Jiu cei din administrație au găsit soluții și le-au dat o utilitate, pentru altele, unele dintre ele aflate chiar în buricul târgului, nu sunt soluții. Una dintre centralele termice dezafectate de care s-a ales praful se află chiar în zona centrală, pe strada Christian Tell, zona Grivița II. Este poate cea mai mare dintre centralele termice ridicate în municipiul Târgu Jiu. Clădirea se află într-o stare deplorabilă dat fiind faptul că nu s-a mai investit în lucrări de conservare.

Jungla oamenilor străzii

Primăria a vândut-o ca să scape de clădire, însă societatea care s-a angajat să facă aici un sediu de birouri nu și-a mai onorat angajamentul. Aici trăiesc oamenii fără adăpost care aduc cu ei fel de fel de mizerii găsite prin containerele de gunoi. În fosta centrală termică de pe strada Christian Tell își petrece veacul și Marian Boboc, fost militar de profesie, dar care de ani de zile stă pe stradă. Acesta și-a amenajat un loc de dormit printre gunoaie, fosta centrală termică devenind casa sa. "Am familie, dar îmi place mie locul acesta, nu fac rău nimănui. Dacă sunt animal... Îmi place jungla. Nu îmi plac regulile", a spus acesta.

Târgujiancă: Mi-e teamă!

Fie că nu au o locuință, fie că vor să trăiască în junglă, așa cum spune fostul militar, este de neconceput ca în zilele noastre să mai existe astfel de situații. Oamenii străzii au devenit proprietarii acestor clădiri şi ei fac legea aici.

Cei care locuiesc în blocurile din preajma centralelor dezafectate spun că se tem pentru siguranța lor. Oamenii spun că nu mai suportă mizeria și mai ales pe oamenii străzii despre care spun că le creează nenumărate neplăceri. "Aici dorm boschetarii. Mizerie non-stop. Treaba mare, treaba mică, de toate. În fiecare seară vin aici oameni străzii. Se strâng, este chioșcul la bloc, cumpără băutură. Beau ca disperații, aici se bagă. Mi-e teamă. Cum să nu-ți fie teamă dacă e tot cu capul plin de alcool", a spus Emilia Obroja, locatară a blocurilor din preajma unei centrale din zona de sud a municipiului. 

REFLECTOR

Ce planuri are administrația locală dar și ce spun locatarii din zona centralelor termice puteți afla în cadrul emisiunii Reflector ce va fi difuzată marți, 13 septembrie, de la orele 18.30, la Accent TV.

Galerie foto










Vizualizări: 949

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: