DRAMĂ: Două case din Bustuchin, distruse de alunecări

Două familii din comuna Bustuchin stau cu frica în sân că gospodăriile în care locuiesc ar putea să pice în orice moment. Alunecările din zonă s-au reactivat iar casele sunt crăpate în totalitate, iar altele deja au căzut. Oamenii spun că au investit zeci de mii de lei în renovări și reconsolidări însă degeaba. O nouă falie de pământ s-a mișcat așa că pereții stau să pice și ei. Autoritățile locale au obținut de curând o finanțare pentru un zid de sprijin însă speră ca alunecarea să nu avanseze până ce nu începe lucrarea.

Grigore Argeșeanu are 32 de ani și a crescut alături de cei șapte frați ai săi în casa transformată acum în ruină. O singură cameră a mai rămas în picioare, cameră în care locuiește încă mama bărbatului, nefiind chip să o convingă pe bătrână să plece de acolo.

Se joacă printre mormane de moloz

Tânărul și-a construit o altă locuință în aceeași curte, într-o zonă mai stabilă, zice el. Printre pereți dărâmați, acoperiș picat și mormane de moloz se joacă acum băiețelui tânărului, în vârstă de doi anișori. ”A alunecat terenul, a plecat valea în jos. Pur și simplu se scufundă, nu se duce la vale. Totul a început acum un an. Mai am decât o cameră bună. Am făcut o altă casă în aceeași curte dar mama nu vrea să plece din casă. Deja am picat, am mai băgat eu niște țevi ca să nu pice de tot dar tavanul e dus. Măcar să apuc să dau țigla jos, să o demolez. Noi am fost opt frați, toți am crescut în casa asta. Am muncit și acum s-a dus totul”, a spus Grigore Argeșeanu, localnic.

Câțiva pași mai încolo aceeași situație. O casă în care proprietarul a investit sute de mii de lei este acum distrusă. Degeaba a construit proprietarul un mic zid de sprijin, casa a luat-o la vale iar oamenii se gândesc cu groază la ceea ce ar putea urma. ”În urmă cu o lună jumate a început să plece. Cum plouă, cum se mișcă. Domnul primar încearcă să ne sprijine, încearcă să facă un proiect de consolidare lângă pod. Tot ce vedeți aici am investit mult, lucrez de 30 de ani și eu și am zis să le fac și eu o situație copiilor. Am zece camere, baie, bucătărie, apă în casă, gaze, nu știu ce să mai zic. Fântâna nu mai este, cotețele, pătulul, tot s-a dus. Stau la risc, ce să fac, ce-o vrea Dumnezeu”, a spus Gheorghe Țucă, de 49 de ani.

Amânaţi de companiile de asigurări

Bărbatul este nemulțumit mai ales de faptul că, deși are asigurare pe casă, societatea nu-și respectă angajamentul. De doi ani de zile se judecă cu compania de asigurări și degeaba. „Nu-mi dau niciun răspuns, am pus avocat și mă judec cu ei. Asigurările astea nu-și dau niciun interes. 9.000 de lei am cheltuit până acum numai cu asigurarea, cu expert, cu taxă de timbru, nu mai punem drumurile”, a mai spus Gheorghe Țucă. Autoritățile locale încearcă să nu fie luate pe nepregătite de o eventuală alunecare de teren. Primarul Ion Ciocea spune că tocmai din acest motiv a ținut cu tot dinadinsul să ridice în comună un bloc cu locuințe de necesitate. ”Alunecările de teren avansează. Noi o să facem acel zid de sprijin dar cu natura nu ne putem pune. Nici blocul de locuințe n-a fost un moft, vreau să am în comună locuințe pentru acest gen de evenimente. Aceste locuințe vor ajuta oamenii și vor prinde bine pentru aceste familii, în caz că von avea alunecări. Sunt oameni care au muncit o viață și văd cu ochii lor cum se duce pe apa sâmbetei munca lor de o viață. Ar fi păcat”, a spus primarul Ion Ciocea.

Galerie foto



Vizualizări: 878

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: