Foşti poliţişti, obligaţi la daune imense către IPJ Gorj

Fostul şef de la Poliţia Rutieră, Dumitru Milosteanu, trebuie să plătească în solidar cu foşti subordonaţi ai săi aproape 800.000 de lei către IPJ Gorj. Decizia finală a fost luată de Înalta Curte de Casație și Justiție a României, după un proces început în 2007. Sentinţa are legătură cu un dosar penal în care foştii poliţişti au fost acuzaţi de înmatricularea ilegală a unor autoturisme, în anii 1996-1997.

Sentința de acum a fost dată într-un proces care a început pe 30 august 2007 la Tribunalul Gorj. Poliția a cerut recuperarea prejudiciului de la inculpați și, după 22 de termene, pe 19 decembrie 2013, instanța a decis că IPJ Gorj va fi despăgubit. „Admite acţiunea. Obligă pârâţii în solidar la plata sumei de 772,724 lei faţă de reclamant”, a decis instanța.

Verdictul a fost contestat la Craiova, la Curtea de Apel și, mai apoi, la Înalta Curte, demersurile fostului colonel Dumitru Milosteanu fiind sortite eșecului. El a fost pus sub acuzare de procurori într-un dosar ce i-a vizat și pe foștii săi colegi Serghiuță Renți Călinescu, Alexandru Marin și Gheorghe Stoichiță, creierul întregii afaceri fiind Cornel Marin Milan. Cel din urmă era ajutat de Claudiu Stroe și Mielu Paraschiv în comiterea ilegalităților, el fiind cel care s-a ocupat de înmatricularea ilegală a 43 de autoturisme de lux furate cel mai adesea din state vestice, înmatricularea făcându-se în perioada anilor 1996 – 1997 la Gorj.

Cu ani în urmă, instanțele de judecată stabileau ca Milosteanu să nu fie printre cei de la care statul urma să își recupereze prejudiciul creat prin înmatricularea ilegală a mașinilor furate. „Respinge pretenţiile civile formulate de partea civilă Direcţia Generală a Vămilor (Autoritatea Naţională a Vămilor) împotriva inculpatului Milosteanu Dumitru. Înlătură obligarea în solidar a inculpatului Milosteanu Dumitru cu inculpaţii Paraschiv Mielu, Stroe Claudiu, Stochiţă Gheorghe, Marin Alexandru, Călinescu Serghiuţă Renţi, Marin Milan Cornel, cât şi obligarea în solidar a inculpatului Milosteanu Dumitru cu inculpaţii Stochiţă Gheorghe, Marin Alexandru, Călinescu Serghiuţă Renţi şi cu partea responsabilă civilmente Ministerul de Interne( Ministerul Administraţiei şi Internelor), de la plata sumei de 1.751.733.621 ROL reprezentând drepturi vamale precum şi majorările de întârziere calculate începând cu data introducerii fiecărui autoturism în ţară şi până la data plăţii efective a creanţei”, se arată într-o decizie a instanței.

Între timp, IPJ Gorj a deschis propria acțiune civilă și, după decizia de acum a Înaltei Curți, e de așteptat ca Poliția să treacă la recuperarea celor aproape 800.000 de lei.

Vizualizări: 227

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: