Foştii angajaţi de la Sadu încep să câştige în instanţă salariile compensatorii

Trei salariaţi ai spitalului din Bumbeşti Jiu au câştigat în instanţă dreptul de a primi diferenţa de 22 de salarii compensatorii care trebuiau plătite după concedierile colective. Suma se ridică la opt miliarde lei vechi, bani ce trebuie achitaţi de Consiliul Local Bumbeşti-Jiu, care a preluat patrimoniul spitalului. Deşi instanţa le-a dat câştig de cauză, banii nu sunt deloc uşor de recuperat. Primarul Constantin Bobaru nu are de gând să achite salariile restante din bugetul local pentru că, spune acesta Consiliul Local nu a avut niciun raport juridic cu acei salariaţi. Încă 18 persoane aşteaptă sentinţa în acelaşi proces.

Ion Măruţă, liderul Sindicatului „Sănătatea” Gorj, a declarat în emisiunea „Faţă în faţă”, difuzată la Gorj Tv, că trei foşti salariaţi ai spitalului din Sadu au câştigat în instanţă cele 22 de salarii compensatorii. „Sunt 21 de salariaţi care au formulat acţiuni în instanţă, susţinute de Sindicatul Sănătatea. În aceste zile instanţa s-a pronunţat pentru primele trei procese care s-au încheiat. Salariaţii au avut câştig de cauză. Este vorba despre acele plăţi compensatorii. Prin contractul colectiv de muncă maximul pentru vechime era de 24 de salarii”, spune Ion Măruţă. Acesta mai menţionează că la ora în care şi-a încetat activitatea, unitatea a avut în cont bani pentru a plăti doar două salarii. „Au rămas să plătească 22 de salarii. Domul primar şi dacă voia nu putea să plătească la acea oră din fondurile consiliului local salarii compensatorii. Oamenii au plecat acasă doar cu două salarii. Sper ca şi pentru ceilalţi 18 angajaţi care mai au procese pe rol instanţa să pronunţe aceeaşi soluţie”, mai explică liderul de sindicat. Procesele au termene pe 27 octombrie şi pe 3 noiembrie.

Banii, greu de recuperat

Chiar dacă au avut câştig de cauză, banii sunt greu de recuperat. Primarul Bobaru nu are de gând să plătească salariile restante din bugetul local. „Acel contract colectiv de muncă nu este opozabil autorităţii publice locale. Consiliul local nu a avut niciun raport juridic cu acei salariaţi. Incetarea activităţii acolo nu este făcută din culpa autorităţii locale. După părerea mea aţi greşit abordarea cum aţi formulat acţiunea în instanţă. Eu va trebui să-mi apăr patrimoniul acestei localităţi pentru că localitatea Bumbeşti-Jiu are 11.000 de oameni, nu numai 21”, transmite Constantin Bobaru.

REPLICĂ

Liderul de sindicat Ion Măruţă a subliniat că atâta timp cât patrimoniul a fost preluat în întregime şi este în proprietatea consiliului local, juridic urmează şi obligaţiile.

Vizualizări: 108

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: