Fotografii ale bisericilor de lemn din Gorj, expuse în Italia

Bisericile de lemn din judeţul nostru fac obiectul unei expoziţii ce are loc în perioada 15-20 ianuarie la Centrul Cultural „Via Alsazia“ din Padova, Italia. „Bisericile de lemn din Judeţul Gorj - tezaur de arhitectură şi iconografie românească“, este expoziţia ce a fost vernisată şi în Târgu Jiu, odată cu încheierea proiectului. Ca şi atunci, expoziţia este organizată de Mitropolia Olteniei, dar în colaborare cu Asociaţia culturală română „Columna“ din localitate. IPS Irineu a subliniat într-un interviu faptul că „bisericile din lemn din judeţul Gorj au darul de a prezenta ceea ce este valoros, profund şi frumos în civilizaţia satului românesc, punând în evidenţă o lume a frumosului în care ţăranul român descoperă bogăţiile sale spirituale“. Expoziţia face parte din proiectul intitulat “Bisericile de lemn din Judeţul Gorj - tezaur de arhitectură şi iconografie românească“, implementat de Mitropolia Olteniei prin Fundaţia „Cuvântul care zideşte“ şi are ca scop prezentarea valorilor patrimoniale reprezentate de bisericile din lemn din această zonă a ţării, adevărate repere de credinţă creştin ortodoxă, de arhitectură şi istorie românească.

Prin acest proiect, au fost fotografiate 80 dintre cele peste o sută de biserici de lemn din Gorj, acestea urmând să fie văzute şi de oamenii prezenţi la expoziţia din Italia.

Gorjul este judeţul cu cele mai multe biserici de lemn incluse în lista obiectivelor de patrimoniu, în jur de 117. Din nefericire, cele mai multe dintre ele sunt în stare avansată de degradare iar în viitorul apropiat nu sunt şanse să se facă ceva pentru aceste monumente istorice.

Vizualizări: 86

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: