Fundația din Gorj care a uitat copiii în aeroporturi nu are licență de turism

Se fac primele anchete după ce zeci de copii plecați în excursie cu o fundație din Gorj au rămas fără bilete de avion pentru întoarcerea din Statele Unite sau Japonia. Elevii au dormit în aeroporturi și unii au venit pe banii lor acasă.

Ministerul Turismului s-a autosesizat, precizând că fundația organizatoare nu deţine licenţă pentru activitatea de turism, fiind dispuse verificări de urgenţă, prin reprezentanţii Direcţiei Control din cadrul ministerului, la sediile ONG-ului aflate în Bucureşti şi Târgu-Jiu.

"Asociaţia nu a depus, până în prezent, la Ministerul Turismului, actele necesare obţinerii unei licenţe de turism, pentru activitatea desfăşurată, conform legislaţiei în vigoare", se menţionează într-un comunicat.

Fundaţia Young Parteneres For Civil Society Developemenet Association, condusă de Iulian Ghinoiu, a organizat aceste tabere, acesta și soția lui fiind profesori în Gorj. 

Potrivit sursei citate, în anul 2017, inspectorii Ministerului Turismului au sancţionat această fundație cu suma de 30.000 de lei pentru că desfăşura activităţi specifice unei agenţii de turism fără a deţine, însă, licenţă de turism. Asociaţia organiza excursii sub pretextul unor tabere pentru copii. Controlul s-a desfăşurat în urma unei sesizări depuse de un părinte care a fost nemulţumit şi a considerat că minorii care au luat parte la acea tabără au fost puşi în pericol.

Reprezentanţii operatorului economic au contestat sancţiunile în instanţă, iar în primă fază, deşi Ministerul Turismului a depus un dosar complet care cuprindea toate constatările, documentele şi plângerile părinţilor, instanţa a dat câştig de cauză asociaţiei. Ministerul Turismului a contestat decizia, iar acum procesul urmează să fie analizat de o instanţă judecătorească superioară.

"Precizăm faptul că Ministerul Turismului a păstrat în permanenţă legătura cu Departamentul Consular din Ministerul Afacerilor Externe, care a asigurat asistenţă consulară în toată această perioadă şi a monitorizat permanent situaţia, copiii aflându-se acum în afara oricărui pericol, urmând a fi aduşi în siguranţă în România.

Ministerul Turismului recomandă tuturor cetăţenilor ca, înainte de contractarea unui pachet de servicii turistice, să verifice pe site-ul instituţiei dacă operatorul economic este licenţiat, dar mai ales să verifice dacă pachetul de călătorie este garantat 100%, conform prevederilor OG 2/2018 privind pachetele de servicii de călătorie şi serviciile de călătorie asociate. În cazul în care turiştii constată că legislaţia nu este respectată, Ministerul Turismului îi îndrumă pe aceştia să depună sesizări pentru a fi luate la timp măsurile necesare", se mai spune în comunicat.

Reamintim că zeci de copii români au fost abandonaţi pe aeroporturile din Tokyo, Doha şi Milano, iar părinţii nu ştiau cum să îi aducă acasă, după ce le-au plătit tabere de mii de euro în străinătate, organizate de fundaţia profesorilor gorjeni.

Vizualizări: 2,386

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: