Gata să moară la priveghi după ce au uitat gazele aprinse

Cinci gorjeni din Ticleni au trecut ieri prin clipe dramatice, după ce s-au intoxicat cu monoxid de carbon pe care l-au inhalat de la o sobă pe care au ţinut-o pornită ore în şir, în timpul unui priveghi la căpătâiul unei bătrâne ce trăgea să moară. Bătrâna a ajuns la spital în cele din urmă în starea cea mai gravă, ceilalţi având şanse de salvare pentru că o vecină a descoperit la timp tot necazul.

Membrii familiei Băndoiu au fost ieri la un pas de a trece cu toţii pe lumea cealaltă, norocul lor fiind acela că o vecină a acestora a observat în cursul zilei că nimeni nu mai umblă prin curte şi atunci a mers să vadă ce se întâmplă, moment în care a descoperit că toate cele cinci persoane aflate în casă erau leşinate pe jos. „Vroiam să-i duc o cănuţă de lapte la a bătrână, dar nu mi-a răspuns nimeni când am strigat şi atunci am împins de o uşă care nu se deschidea. Am împins de ea mai tare şi atunci îi găsii căzuţi pe jos, pe lângă patul pe care era bolnava. Mă luă şi pe mine căldura şi mă şi văzui pe jos căzută şi eu, dar apucai să ţip şi să strig la vecini, care veniră şi săriră în ajutor”, povestea ieri după-amiază Maria Rădacă. Bătrâna, trecută şi ea bine de 70 de ani, s-a temut pentru propria sănătate, dar intenţia ei de a face bine i-a fost răsplătită însutit prin găsirea la timp a celor care erau leşinaţi prin casă.

Localnicii au sunat imediat la 112, cinci ambulanţe venind la faţa locului pentru a prelua persoanele intoxicate, la spital ajungând atât bătrâna de 84 de ani, aflată în stare de comă profundă, dar şi doi fii ai acesteia, o noră şi o altă rudă, care erau alături de ea în casă. Preluarea persoanelor intoxicate s-a făcut destul de repede pentru că, până la sosirea ambulanţelor, vecinii i-au scos pe cei leşinaţi din casă, la aer proaspăt, şi au încercat să îi resusciteze aşa cum s-au priceput. „Am oprit noi gazele că mergeau în continuare şi era acolo o căldură de nedescris. De aer nu mai spun, că de abia am apucat să respirăm. Am deschis uşile, i-am tras pe ei afară, am sunat la 112 după salvări”, spune Gabriela Zgăbaia. O altă vecină a rămas fără replică atunci când a văzut cinci persoane zăcând pe jos, imagine care cu siguranţă ar zgudui pe oricine ar avea parte de o asemenea privelişte. „Noi am crezut că sunt morţi, mai ales că vecina a strigat la noi să sărim în ajutor că sunt toţi pe jos şi nu mai mişcă niciunul. Am venit aici cât am putut de repede, am tras de ei, i-am adus la aer, erau care pe unde căzuseră, unul era pe după o uşă, că nici nu se deschidea uşa, acum să sperăm că se vor face bine”, spune vecina.

Aduşi de urgenţă la spital

O ambulanţă de la Rovinari a plecat de urgenţă spre Ţicleni, echipajul preluând-o pe bătrâna de 84 de ani, care a fost adusă la Târgu Jiu mai mult moartă decât vie. Alte patru echipaje medicale de urgenţă, specializate pentru astfel de situaţii, au plecat imediat de al Târgu Jiu spre Ţicleni, preluându-i pe ceilalţi intoxicaţi, medicul Claudiu Constantinescu spunând că localnicii au procedat foarte bine atunci când şi-au scos vecinii la aer proaspăt. „Erau şi pacienţi în stare de agitaţie psihomotorie specifică pentru o asemenea intoxicaţie,  toate persoanele aveau viaţa pusă în pericol şi bine că au fost descoperite la timp. Persoana bolnavă la care se adunaseră rudele este în starea cea mai gravă, fiind transportată la spitalul 700 împreună cu o altă persoană de sex feminin, la terapie intensivă. Am acţionat într-un timp scurt şi am avut resursele necesare pentru a manageria cum trebuie un astfel de caz grav”, menţionează medicul.

Două dintre persoane, unul dintre fii şi nora au fost internate la Unitatea de Primire Urgenţe din Târgu Jiu, fiind în stare mai bună.  Cei doi nu ştiau ieri cum au ajuns la spital, Ion Băndoiu fiind convins, de exemplu, că mâncase ciuperci otrăvite şi că din această cauză a ajuns pe mâinile medicilor. Soţia s-a la contrazis însă categoric şi a confirmat faptul că toţi erau de veghe la căpătâiul bătrânei ce trăgea să moară, cumpăna din viaţa lor fiind provocată de soba în care gazele au ars nestingherite. Angajaţi de la firma de distribuţie a gazului au verificat ieri reţeaua şi nu au descoperit vreo problemă nici măcar la sobă, poliţiştii care se ocupă de ancheta deschisă în acest caz confirmând că aerul era de nerespirat în locuinţă în momentul producerii incidentului.

Vizualizări: 144

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: