Primii pași pentru drumul expres Craiova-Târgu Jiu

Se fac pași mărunți pentru unul dintre cele mai importante drumuri din sudul României, drumul expres Craiova- Târgu Jiu. Promis de mai bine de 10 ani, tronsonul de drum a fost realizat în fiecare an doar pe hârtie, mai ales în campaniile electorale. Abia acum a început un prim pas, fiind vorba despre studiul de fezabilitate și primele foraje.

Artera rutieră a fost gândită pentru a ajuta conducătorii auto să ajungă mult mai repede spre Craiova, să lege investitorii de arterele larg circulate și să ofere o alternativă județului, deschizându-i porțile spre o zonă economică bogată, spre aeroport și spre nodurile de circulație din această parte a țării. Deși nimeni nu mai credea că acest proiect va fi concretizat, abia acum au început primele foraje de sol și studiul geotehnic.

”În momentul de față, investigațiile de teren pe care le vedeți se fac pentru stabilirea și determinarea coloanei litologice și terenului de fundare. Practic, avem foraje pe care le facem la anumite adâncimi, prelevăm probă, iar cu aceste probe mergem în laborator și stabilim cea mai bună strategie pentru elaborarea drumului de mare viteză.  Partea de studii geotehnice sperăm ca anul acesta să terminăm, cu predarea studiului geotehnic și să predăm totul către colegii noștri din asociere.  Apoi urmează etapa de proiectare în funcție de studiul geotehnic”, a spus Victor Vlădescu, director de proiect.

După această etapă are loc licitația. Cel mai probabil, primul metru de asfalt se va turna abia la finalul anului 2024. O altă problemă este legată de discuțiile cu oamenii, cei care dețin terenurile pe unde va trece drumul expres. Chiar și așa, reprezentanții firmei care se ocupă de foraje spun că situația s-a rezolvat, după ce oamenilor le-a fost explicat exact ceea ce se întâmplă.

”Au existat și mici probleme dacă pot spune așa, iar noi am fost surprinși pe cultura agricolă a proprietarului, însă lucrurile s-au mediat într-un mod foarte plăcut, le-am explicat care este activitatea noastră și au înțeles exact care este necesitatea studiului, explicându-le pe înțelesul tuturor, nevorbind prea mult în termen tehnici”, a declarat Răzvan Boldinog, inginer.   

Probele de sol se trimit la laborator, iar apoi se decide dacă pe acolo va trece sau nu drumul. Cea mai des întâlnită este argila și nisipul. Drumul expres Craiova Târgu Jiu va avea circa 100 de kilometri și va face accesul mult mai rapid și spre aeroportul craiovean.  

Bugetul pentru realizarea studiului de fezabilitate și a proiectului tehnic este de peste 20 de milioane de lei fără TVA, bani prin fonduri europene. Termenul de predare este de 20 de luni.    

Vizualizări: 5,639

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: