Generali din Gorj, condamnaţi într-un dosar DNA!

Nu mai puțin de 11 generali de armată, o adevărată echipă de fotbal, care nu poartă însă numele de Steaua, au primit acum condamnări definitive din partea instanței de judecată într-un dosar ce a vizat modul în care și-au cumpărat cu ani în urmă locuințele de serviciu la prețuri mai mici decât cele reale. Dosarul a fost instrumentat de procurorii anticorupție și l-a vizat inclusiv pe fostul ministru al apărării din Guvernul Ponta, Corneliu Dobrițoiu. Originar din Plopșoru, după cum cu bucurie a mărturisit atunci când a venit împreună cu Ponta la Târgu Jiu, în calitate oficială, fostul ministru al apărării a primit acum o condamnare de un an de închisoare. Executarea este însă suspendată și înlocuită cu un termen de încercare de 3 ani.

Corneliu Dobrițoiu avea gradul de general maior în rezervă la data săvârșirii faptelor, între timp el fiind și senator ales pe listele defunctei USL, reușind să promoveze până la vârful Ministerului Apărării, de unde a demisionat în urma deschiderii acestui dosar. Acuzațiile ce i-au fost aduse și pentru care a primit condamnare acum sunt cele ce vizează comiterea infracțiunilor de participație improprie la abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial și participație improprie la fals intelectual, toate cu consecințe deosebit de grave. Sentința dată în cazul său, ca și în cazul celorlalți inculpați din dosar este aproape aceiași dispusă în cursul primăverii lui 2015 de un alt complet de judecători, acum doi dintre generali scăpând de rușinea de a presta 60 de zile de muncă în folosul comunității.
Un alt general inculpat în dosar și care își trage originile din Gorj este Sergiu Tudor Medar, nimeni altul decât fostul consilier prezidențial pe care Traian Băsescu l-a avut o bună perioadă de timp pe probleme se securitate și apărare națională, el conducând inclusiv Comunitatea Națională de Informații. De loc din Târgu Jiu, inculpatul Medar avea gradul de general locotenent în rezervă la data săvârșirii faptelor. El a fost acuzat de procurorii DNA de același gen de infracțiuni care au fost comise și de Dobrițoiu, pedeapsa primită de el fiind de 1 an pentru prima dintre acuzații și 2 luni pentru celelalte infracțiuni pentru care a trebuit să dea explicații la instanță. Ambele pedepse au fost contopite de judecători în una singură, de 1 an închisoare, la fel ca la fostul ministru al apărării executarea fiind suspendată și înlocuită cu un termen de încercare de 3 ani. Procurorii DNA susțin că toți generalii trimiși în judecată și condamnați în acest dosar au apelat la diverse tertipuri pentru a cumpăra la prețuri mai mici locuințele de serviciu pe care le aveau de la Regia Autonomă Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat.
Prejudiciul în dosar a fost de peste 1,2 milioane lei, potrivit DNA. În cazul lui Dobrițoiu, „paguba” trece doar de 15.800 de lei, banii fiind achitați încă de la începerea anchetei, ceea ce l-a ajutat pe general să scape de sechestrul pus pe o parte din averea sa.

Vizualizări: 1,612

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: