Geoană premier?!

Cu trei săptămâni înainte de primul tur al alegerilor prezidenţiale, Traian Băsescu a declarat la Iaşi că după 6 decembrie va încerca din răsputeri să organizeze un guvern de dreapta, cu liberalii, dar fără a le ceda acestora funcţia de premier. Geoană, care în acest caz îşi vedea partidul acolo unde l-a dus, în opoziţie pentru mulţi ani, are replică de gâgă şi continuă să creadă că-l va spulbera pe Băsescu în turul doi, asta dacă ajunge până acolo! În acelaşi timp saitul inpolitics.ro lansează o variantă plauzibilă care ar explica inconsecvenţa lui Geoană  care este dispus să se facă frate cu Dracu’ numai să capete un ciolan de ros în România. În ultimul timp s-a pus de multe ori întrebarea de ce Geoană, reprezentantul celui mai mare partid din România, a acceptat să se suie în căruţa lui Crin Antonescu şi să îmbrăţişeze varianta de premier în persoana lui Klaus Iohannis? Spre deosebire de Antonescu, care a declarat ulterior însuşirii lui Iohannis că-l vrea premier şi după 6 decembrie, Geoană a întors-o ca la Ploieşti şi a declarat că nu-l vrea decât până la turul doi.

Planul lui este ca în cazul în care va mânca bătaie pentru a nu ştiu câta oară de la Băsescu (şi sunt toate premizele ca acest lucru să se întâmple) să se autodeclare premierul proaspetei majorităţi parlamentare şi în acest fel să se mai opună încă odată lui Băsescu, preşedinte nou ales. Că planul este acesta o dovedesc şi ultimele lui declaraţii prin care spune că va avea grijă ca în funcţiile de ministru al economiei, al finanţelor etc să fie oameni competenţi. Înfrângerea lui în alegeri nu va însemna doar că a mai luat odată bătaie, ci-i va pune în discuţie chiar mandatul său de preşedinte al PSD câştigat aşa cum se ştie cu ajutorul celui care garantează pentru toţi pesediştii,Vanghelie.

Omul nu e pe treaba lui dacă are impresia că liberalii vor rata ocazia de a reveni la guvernare împiedicându-se de ambiţiile sale de mărire cu orice chip, cu orice fel! De altfel, în sprijinul viitoarei funcţii la care visează, că de la cea de preşedinte pare că şi-a luat gândul, Geoană aduce în discuţie situaţia strategiei energetice a României.  El  a declarat la începutul acestei săptămâni că "este nevoie de crearea unui holding integrat pentru sistemul energetic. Am întrebat specialiştii şi simt nevoia unui conglomerat mai puternic". Soluţia lui Geoană vine în contradicţie cu strategia energetică existentă în acest moment, care prevede crearea a două mari companii de stat. Mai mult, Geoană propune şi crearea  unui minister al Energiei şi Resurselor pe care să-l conducă, eventual, cumnatul său, Ionuţ Costea. Pe soacra Margareta cred că o trece la schimbarea strategiei care de câteva zile nu-i mai place după ce a aprobat-o în guvernul din care a făcut parte până nu demult. Grav este faptul că toate aceste lucruri nu le spune în somn, ci în gura mare  în cadrul Forumului Internaţional Energy in Central Eastern Europe, ale cărui lucrări se desfăşoară în aceste zile la Bucureşti. Tare viziune economică are, câte una pentru fiecare sindrofie la care participă! Aştept cu interes să promită că schimbă şi graniţele României cu ocazia unei eventuale vizite la… Chişinău.

Vizualizări: 100

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: