Ghid de informare despre testele pentru COVID-19

Daca pandemia COVID-19 a reusit sa ne invete ceva in an acest an, putem vorbi despre ideea de a ne proteja atat pe noi, cat si pe cei din jurul nostru, dar si sa stim cum sa ne informam corect. Acest articol are menirea de a prezenta informatii cu privire la modalitatea prin care se realizeaza testele pentru COVID-19, punandu-se accent pe metoda de realizare a acestora, cand anume este indicat sa ne testam, dar si care sunt pasii pe care trebuie sa ii urmam dupa aflarea rezultatului.

Care sunt simptomele infectiei cu SARS-CoV-2

Potrivit ultimelor raportari, acest virus prezinta o serie de simptome care afecteaza organismul la nivel local, insa evolutia acestuia poate produce simptomatologii la nivelul intregului organism.

Cele mai frecvente simptome sunt: febra, tusea seaca, starea generala alterata, durerile musculare, dificultatile respiratorii. Acestora li se adauga pierderea mirosului.

In cazuri rare, unii pacienti pot acuza dureri de gat (rinoree), care, de altfel, sunt specifice racelilor de sezon.

Formele grave de COVID-19 care impun internarea pacientului se caracterizeaza prin: tulburari grave de respiratie, sete de aer, stare generala de rau marcata, pana la confuzie si somnolenta, semnele unor complicații precum accidentul vascular cerebral etc.

Conform statisticilor, perioada de incubatie a virusului in organism dureaza intre 2 - 14 zile, perioada medie fiind de 5 - 7 zile, in acest interval pacientul fiind contagios, chiar daca nu prezinta simptome.

Cand trebuie sa ne testam?

Este recomandat sa ne testam daca:

- Am intrat in contact cu un bolnav COVID-19

- Prezentam simptome specifice infectiei cu SARS-CoV-2

- Suntem expusi unui mediu aglomerat care prezinta risc de infectare

- Dorim reconfirmarea unui rezultat negativ pentru a intra intr-un colectiv sau a beneficia de anumite servicii medicale

- Dorim sa plecam in strainatate, fiind necesara prezentarea unui rezultat negativ autoritatilor vamale

Cum ne pregatim testul RT-PCR COVID-19?

Medicii recomanda evitarea consumului de alimente sau lichide cu 3/4 ore inainte efectuarea textului, fiind permis doar consumul de apa pana la 30 minute inainte de efectuarea testului. De asemenea, nu trebuie sa utilizati decongestionante nazale in ziua recoltarii și sa nu fumati cu cel putin o ora inainte de recoltare.

In urma efectuarii testului RT-PCR COVID-19, care are o sensibilitate si specificitate foarte mare, se pot identifica trei tipuri de rezultate:

 1. Rezultatul „NEDETECTABIL” semnifica lipsa virusului ARN SARS-COV-2 in organism.
 2. Rezultatul „POZITIV” inseamna ca s-a detectat in organism virusul ARN SARS-CoV-2.
 3. Rezultatul „INCERT” are multiple cauze, insa nu releva o metoda incorecta de recoltare a probei.


Cum si unde se realizeaza testarea pentru COVID-19?

Procesul recoltarii probelor pentru detectarea infectiei cu virusul SARS- CoV-2 se realizeaza intr-un cabinet specializat, unde sunt respectate toate normele de siguranta epidemiologica. Recoltarea presupune prelevarea de secretii și mucozitati din nasofaringe, acest procedeu nefiind unul dureros, ci creeaza un usor disconfort.

In Clinicile GRAL Medical se pot efectua teste RT-PCR-COVID-19. Rezultatul va fi bilingv, în romana-engleza sau engleza-germana, pacientii primindu-l in maxim 48 de ore sau 24 de ore in regim de urgenta. Pentru toate centrele de recoltare din Bucuresti si din tara se poate veni si fara programare in programul alocat testelor RT-PCR. Pretul testului RT-PCR COVID-19 cu eliberare rezultat bilingv in maxim 48 de ore este 380 lei.

Astfel, daca rezultatul testului este pozitiv, este absolut necesar sa contactam medicul de familie pentru a primi mai multe indrumari. In aceeasi situatie, poti efectua testul pentru de Anticorpi Anti SARS-CoV-2. Acesta este util pentru evidentierea expunerii anterioare la virus. Rezultatul va fi interpretat in context clinico-epidemiologic de catre medicul clinician. Testul Elecsys® Anti-SARS-CoV-2 se poate efectua intr-unul din Centrele GRAL Medical. Testarea COVID-19 la Gral Medical este simpla, rapida si accesibila!

Vizualizări: 1,330

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Sănătate:

Citește și: