Ghinea anunță schimbări legate de Fondul pentru Tranziție Justă

Europarlamentarul USR-PLUS Cristian Ghinea a anunțat miercuri o decizie importantă luată în Parlamentul European, privind fondul destinat finanțării regiunilor cele mai afectate de trecerea către o economie verde. Gorjul și Valea Jiului sunt cele mai afectate zone. Fondul pentru Tranziție Justă ar urma să aducă în șase județe din România finanțări de 3,5 miliarde de euro.

"Pot spune că este o mare victorie, noi din delegația USR PLUS am avut o contribuție consistentă, am introdus mai multe amendamente prin care am obținut mărirea bugetului pentru zonele afectate din România, dar și extinderea domeniilor care sunt eligibile pentru finanțare. În primul rând vorbim despre amendamentul Ghinea - Botoș - Knotek, prin care am obținut includerea proiectelor de gaz între cele eligibile pentru finanțare, ca alternativă de tranziție de la cărbune la economia verde, un avantaj major pentru România, o tranziție ecologică prin reducerea emisiilor la mai puțin de jumătate din valorile actuale", a scris Ghinea pe pagina de socializare.

Europarlamentarul susține că amendamentul este favorabil Gorjului și Văii Jiului. "Am luptat pentru acest amendament și faptul că azi avem un vot final favorabil este o veste excelentă pentru regiunile afectate, dependente de cărbune, care vor avea astfel o tranziție mai realistă, mai blândă și impactul socio-economic va fi atenuat. Desigur, principalele regiuni vizate sunt județul Gorj și Valea Jiului, care vor beneficia și de cele mai consistente sume din fondul de tranziție justă. Pe lângă acestea, mai sunt identificate în documentele oficiale alte 4 județe care au nevoie de sprijin și pot beneficia de fonduri: Dolj, Galați, Prahova și Mureș", a arătat Ghinea.

Pentru a beneficia de aceste fonduri, România trebuie să realizeze planurile teritoriale pentru o tranziție justă în care să detalieze nevoile de finanțare prin acest fond. "Cerem Guvernului să elaboreze în cel mai scurt timp aceste planuri teritoriale, în consultare cu autoritățile locale și societatea civilă din zonele afectate și să ofere informații potențialilor beneficiari pentru a pregăti încă de pe acum absorbția eficientă a acestor fonduri", este mesajul lui Ghinea.

Vizualizări: 1,015

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: