Gigantul Electra va avea din 2015 o instalaţie de stocare a emisiilor de CO2

Autorităţile române vor să construiască şi să implementeze o instalaţie de captare, transport şi stocare a emisiilor de dioxid de carbon la una din termocentralele pe lignit din cadrul gigantului energetic Electra, instalaţie ce ar putea fi funcţională în 2015.

"Construcţia acestei instalaţii nu va începe mai târziu de 2012, în cazul în care se va închide pachetul de finanţare, pentru că în 2015 trebuie să fie în exploatare comercială. Proiectul va fi realizat etapizat demarând cu pregătirea temeinică a siturilor de stocare şi lucrând în paralel la partea de captare şi la reţeaua de transport CO2", potrivit datelor transmise Agenţiei NewsIn de Ministerul Economiei. De asemenea, reprezentanţii ministerului mai spun că, în cazul în care proiectul românesc va fi aprobat de Comisia Europeană, această instalaţie va fi implementată la una dintre termocentralele pe lignit care vor face parte din noua companie energetică Electra.

Proiect de aproape 500 de milioane de euro

Secretarul de stat din Ministerul Economiei, Tudor Şerban, estima în urmă cu câteva luni acest proiect la aproape 500 milioane euro.

"Siturile de stocare propuse de geologii români se află în imediata vecinătate a amplasamentelor centralelor pe lignit din bazinul Oltenia, ceea ce va conduce, în comparaţie cu alte proiecte europene, la diminuarea considerabilă a costurilor de transport a emisiilor de dioxid de carbon, creând un avantaj evident proiectului românesc", se mai arată în datele transmise de minister.

Potrivit acestora, următoarele etape ale acestui proiect sunt: elaborarea studiului de fezabilitate pentru toate cele trei componente: captare, transport, stocare CO2, precum şi întocmirea aplicaţiei pentru obţinerea  finanţării către Comisia Europeană (respectiv BEI) necesară implementării proiectului.

Totodată, Institutul de Studii şi Proiectări Energetice (ISPE), în calitate de lider al unui consorţiu tehnic, a elaborat o aplicaţie pentru obţinerea finanţării necesare elaborării unui studiu de fezabilitate de către Global Carbon Capture and Storage Institute (GCSSI). Aceasta aplicaţie este în curs de evaluare, în cazul în care ea va fi aprobată/acceptată, studiul de fezabilitate va trebui finalizat până la sfârşitul acestui an. Costul studiului de fezabilitate este confidenţial şi, în cazul aprobării, va fi finanţat de către GCSSI şi cofinanţat de membrii în consorţiul tehnic. Altfel, acordul interguvernamental semnat cu Norvegia în privinţa acestui proiect a primit aprobarea Comisiei Europene şi este la faza de negociere între cele două ţări. 

Vizualizări: 114

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: