Giorgi: În 10 luni avem 7000 de zile de concediu medical

Incredibil ce se întâmplă la societatea Minprest Rovinari, al cărui acţionar majoritar este CE Oltenia. În primele 10 luni ale anului, salariaţii au reuşit să cumuleze nu mai puţin de 19 de ani de concedii medicale. În total sunt înregistrate circa 7000 de zile, asta înseamnă undeva la 5 zile de concediu medical per salariat, dar nu toţi au beneficiat. Directorul spune că este inadmisibil acest lucru pentru că înseamnă pierderi uriaşe pentru unitate, dar şi pentru stat.

Conducerea societăţii Minprest Serv Rovinari spune că mulţi dintre salariaţii care au intrat în concediu medical sunt, de fapt, bolnavi închipuiţi. Acesta spune că unitatea s-a confruntat în ultimii ani cu această problemă şi că nu are niciun fel de pârghie legală pentru a o stăpâni. Gabriel Giorgi spune că legea nu mai permite ca în anii trecuţi să fie efectuate vizite la angajaţii aflaţi în concediu medical, într-un anumit interval orar. "În urma analizei făcute pe concediile medicale care au fost în primele 10 luni am ajuns la concluzia că s-au efectuat în total 6992 de zile concediu medical. Dintre acestea 2162 au fost plătite de către societate şi 4130 de către stat. Asta însemnă pentru Minprest că s-a produs o pierdere de aproximativ 100.000 lei, bani pe care noi i-am dat fără să încasăm nimic pe zilele respective. Pe lângă acest aspect am mai pierdut şi profitul pe zilele respective. Aceşti bani puteau să se constituie rezervă la fondul de salarii care putea fi împărţită către toţi salariaţii la începutul anului 2016, ceea ce nu se va întâmpla. Deci vor avea de suferit angajaţi care şi-au făcut treaba, care au venit la serviciu zi de zi", a declarat Gabriel Giorgi, directorul Minprest Rovinari.

Directorul a spus că până în 5 zile de concediu medical unitatea este cea care plăteşte contribuţiile, iar dacă aceste zile sunt depăşite costurile sunt suportate din bugetul statului, pentru fiecare zi în plus.

„Şi-au băgat medical ca să stea acasă”

Societatea numără la această dată circa 1380 de salariaţi. Giorgi este convins că mulţi dintre salariaţi beneficiază nemeritat de concediu medical. Acesta a spus că unitatea a făcut eforturi pentru a nu mai trimite în concediu fără plată salariaţii şi că i-a menţinut pe toţi, chiar dacă erau mai multe posturi decât cele bugetate. "Am făcut o analiză, cei care au beneficiat de mai mult de 5 zile de concediu medical plătite de către unitate, probabil că de acele persoane o să ne despărţim în 2016. Sunt persoane care au peste 100 de zile de concediu medical, care au 7, 8, 9, în perioade diferite, acolo este clar că şi-au luat concediu medical ca să stea acasă. Mie, personal, mi s-a întâmplat să-mi spună un angajat "dacă mă muţi de la curăţenie interioară la curăţenie bandă intru în concediu medical", ceea ce s-a şi întâmplat", a mai spus directorul Minprest Serv.

COMISIE

Gabriel Giorgi spune că începând de anul viitor va înfiinţa o comisie la nivel de unitate pentru a-i evalua pe cei care intră în concediu medical, astfel încât să descopere bolnavii închipuiţi. Din comisie va face parte şi medicul unităţii. Aceste probleme vor fi comunicate şi liderilor de sindicat în şedinţa care va avea loc luni, 21 decembrie.

Vizualizări: 152

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: