Refugiaţii din Siria, cazaţi la Bumbeşti Jiu

Autorităţile locale din Bumbeşti Jiu au primit vestea că în zonă va fi înfiinţat un centru pentru adăpostirea refugiaţilor sirieni. Constantin Bobaru, primarul din Bumbeşti Jiu, a declarat ieri că primăria nu a fost nici consultată şi nici informată oficial cu privire la această decizie şi crede că oficialităţile au luat în calcul toate particularităţile zonei când s-a decis acest lucru. Primarul Bobaru a mai spus ieri că primăria nu va sprijini acest demers, pentru că nu are nici un rol instituţional în înfiinţarea acestui centru.

Cetăţenii din Bumbeşti Jiu şi-au manifestat ieri nemulţumirea după ce Ministerul de Interne a anunţat prin vocea ministrului Tobă că la Bumbeşti Jiu va funcţiona unul din cele trei centre pentru refugiaţi nou înfiinţate. Atât localnicii, cât şi autorităţile publice şi-au manifestat deseori nemulţumirile cu privire la luarea unei astfel de decizii, însă acum s-au văzut în faţa faptului împlinit. ”Am avut o discuţie telefonică cu un reprezentant al autorităţii publice centrale pentru refugiaţi, pentru imigrări. Ni s-a adus la cunoştinţă că într-adevăr ceea ce se discuta acum câteva luni este o certitudine şi ministerul afacerilor interne a avut o ieşire publică prin care a spus că numărul de centre pentru refugiaţi va fi crescut cu trei, printre care unul va funcţiona la Bumbeşti Jiu. Autoritatea publică locală nu a fost nici consultată, nici informată oficial în acest demers”, a spus Constantin Bobaru, primarul din Bumbeşti Jiu.

Autorităţile locale au mai spus ieri că cel mai probabil ministerul a luat în calcul faptul că va deschide acest centru într-o zonă în care se desfăşoară în acest moment o activitate cu specific deosebit, fiind vorba de Uzina Mecanică Sadu, care produce muniţie de război. ”În această situaţie, noi nu avem un rol activ, în sensul că nu suntem semnatarii vreunui document. Cu certitudine decidenţii care au luat această hotărâre au avut în vedere câteva elemente care sunt caracteristice localităţii: în primul rând situaţia economică, este o comunitate care nu are locuri de muncă şi în al doilea rând este legat de faptul că în zonă există o activitate cu specific deosebit şi probabil când au ales această zonă s-au gândit şi la alte măsuri. Cred că aceste lucruri au fost luate în calcul când s-au luat aceste decizii”, a mai spus primarul Bobaru.

Centru de tranzit

Potrivit primarului Bobaru, din discuţia cu reprezentanţii de la Bucureşti s-a înţeles faptul că la Bumbeşti Jiu va funcţiona acest centru, însă va fi unul tranzitoriu, integrarea refugiaţilor urmând să aibă loc la nivel naţional. ”Din discuţia de ieri am înţeles că acest centru ar funcţiona ca un centru tranzitoriu unde dacă vor veni să ceară azil politic li se vor da documente, urmând ca integrarea să se facă la o scară mult mai mare, adică la nivel naţional. Noi nu avem nici un rol instituţional în acest demers, probabil ei se vor ocupa şi de amenajare şi de finanţarea activităţii de acolo”, a adăugat primarul din Bumbeşti Jiu, Constantin Bobaru.

Fosta şcoală de jandarmi din Bumbeşti Jiu, închisă de fostul premier Mugur Isărescu, ar putea să găzduiască sute de refugiaţi, aceasta fiind amplasată în centrul oraşului, între diverse unităţi de învăţământ, dar și în apropiere de uzina de armament cunoscută drept Uzina Mecanică Sadu. Spaţiul fostei şcoli de jandarmi a fost părăsit în mare parte după închiderea unității, câțiva jandarmi făcând însă de pază în continuare aici.

Localnicii sunt speriaţi

Primarul speră că refugiaţii sirieni nu vor dori să stea în România. „Oricum, eu mizez pe faptul că nici un refugiat nu vrea să ajungă în România deocamdată, dar, dacă vin, trebuie să dăm dovadă de toleranță și să ne gândim că acești oameni fug totuși din calea războiului”, a menționat edilul.

Venirea refugiaților la Bumbești Jiu i-a făcut şi pe localnici să reacţioneze. „Există vulnerabilitate în zonă pentru că aici e fabrica de muniție, care e întinsă pe o suprafață mare și a cărei configurație e pe internet. Pe Google Earth oricine poate vedea configurația clădirilor, amplasamentul lor și orice altceva. Până la un moment dat paza era asigurată de jandarmi, care aveau un alt statut decât paza internă, ei fiind mult mai bine pregătiți”, a explicat un localnic, angajat al Uzinei Mecanice Sadu, în timp ce altul se întreba retoric: „De unde știm noi că printre sirienii ăștia nu sunt și niște teroriști care să ne creeze probleme? De asta ne e teamă, că în rest, că vin cu copii și fug din calea războiului nu e o problemă, vedem cum îi putem ajuta, dar trebuie să punem răul înaintea binelui”, a spus bărbatul.

CENTRE

Conform ministrului Petre Tobă, noile centre de primire a refugiaților vor fi amenajate în 2016 de Ministerul de Interne la Câmpulung Muscel, Tășnad și Bumbești-Jiu. Alte astfel de centre există deja la București, Șomcuta Mare, Rădăuți, Galați, Timișoara și Giurgiu, clădirile centrelor de primire a refugiaților fiind însă la periferia orașelor menționate, nu în zona centrală, ca la Bumbești Jiu.

Vizualizări: 243

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: